alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / oktober 2021

7 EENVOUDIGE STAPPEN DIE JIJ KUNT ZETTEN OM TEGEN VERVUILING TE VECHTEN

70% van het oppervlak van de aarde wordt door oceanen bedekt. En die oceanen zijn vervuild met plastic. Als we ons gedrag niet veranderen, zit er in 2050 meer plastic afval dan vis in de zeeën. Plasticvervuiling draait niet alleen om het aantasten van de natuurlijke schoonheid van onze oceanen, het veroorzaakt wereldwijd ook schade aan wilde dieren en het milieu. We moeten nu actie ondernemen. Het lichtpuntje is dat we daadwerkelijk iets kunnen doen om de plasticvervuiling van onze oceanen aan te pakken. Zo kun je jouw steentje bijdragen.

running-ss21-rfto-launch-appstorypreview-7steps-image1-d


3 VOORNAAMSTE BRONNEN VAN PLASTICVERVUILING

Oceanen zijn de grootste, meest levendige ecosystemen op aarde, waarin tienduizenden soorten leven en die helft van de zuurstof produceren die wij nodig hebben. Helaas zijn de oceanen ook de meest bedreigde ecosystemen. Ze zijn vervuild met plastic afval dat niet alleen zeedieren bedreigt, maar ook het leven van ons op het land. Wetenschappers schatten dat er elk jaar meer dan acht miljoen ton aan plastic in de oceanen wordt gedumpt. Dat is echt ongelooflijk veel. Dus hoe is dat getal nou precies opgebouwd?

INDUSTRIEEL PLASTIC: De industrie speelt een enorme rol bij de problemen met plastic. Sinds plastic werd uitgevonden, is er wereldwijd meer dan 8 miljard ton van geproduceerd. Daarom zoeken we bij adidas altijd naar manieren om onze plastic voetafdruk te verminderen.

MICROPLASTIC: De ergste vervuiling is soms onzichtbaar. Plastic valt uiteen in kleine stukjes microplastic die in de oceaan terechtkomen, het leven in zee beïnvloeden en op ons bord belanden. Naar schatting 1,4 quadriljoen microvezels komen in de oceanen terecht als gevolg van het wassen van kleding.

CONSUMENTENPLASTIC: Jij dus. Consumentenplastic is plastic dat we in ons dagelijkse leven gebruiken: flessen, tassen, rietjes, afhaalbakjes, en nog veel meer. Een plastic tas heeft een gemiddeld 'bestaan' van slechts 12 minuten en als deze eenmaal is weggegooid, kan het tot 1000 jaar duren voordat het plastic is verteerd. Wereldwijd worden er elk jaar zo'n 1 biljoen plastic tassen voor eenmalig gebruik geproduceerd, en minder dan 1% van die tassen wordt gerecycled. Daarnaast komen er miljoenen exemplaren in de oceanen terecht.WAAROM WIJ DE OCEANEN MOETEN BESCHERMEN

De onmiddellijke dreiging van plasticvervuiling treft alle diersoorten in de oceaan.
Maar zeedieren zijn niet de enige soort die lijdt onder de vervuiling. Erosief plastic zoals polystyreen (styrofoam) geeft schadelijke gifstoffen af als het in kleine deeltjes in de oceaan uiteenvalt. Daardoor worden kwik en andere zorgwekkende verontreinigende stoffen in toegenomen concentraties in zeevruchten gevonden. De omvang van de bedreiging van voedselveiligheid blijft onduidelijk, maar we weten wél dat kwik voor enorme gezondheidsproblemen kan zorgen. Van het uitvallen van organen tot ontwikkelingsproblemen bij kinderen.

Nieuw onderzoek heeft ook een verband tussen plasticvervuiling van de oceanen en klimaatverandering aangetoond. Als afval in onze oceanen drijft en er honderden jaren over doet om te verteren, komen er krachtige broeikasgassen vrij. Deze gassen, waaronder methaan en ethyleen, zijn van grote invloed op de achteruitgang van de atmosfeer van de aarde.
Gelukkig kunnen we aantal maatregelen nemen om onze oceanen te helpen helen. Op zich hebben deze lifestyleveranderingen misschien weinig impact, maar als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we daadwerkelijk een verschil maken.

running-ss21-rfto-launch-appstorypreview-7steps-image2-d

STAP 1: ZORG VOOR JE EIGEN TAS

Slechts één plastic tas in onze oceanen kan meerdere zeedieren ernstige schade toebrengen. Dat komt omdat de nauwelijks gebruikte tassen eruitzien als voedsel voor zeedieren en tot dodelijke blokkades kunnen leiden als ze worden opgegeten. Daarnaast breken plastic tassen ontzettend langzaam af. Dieren die het plastic opeten gaan dood en ontbinden, waarna hetzelfde plastic weer in het water terechtkomt en een ander dier het weer kan opeten. Neem dus de volgende keer dat je winkelt een herbruikbare tas mee.

STAP 2: VERBIED BALLONNEN

We willen de pret niet bederven, maar met name ballonnen zijn ontzettend gevaarlijk voor zeedieren. Ballonnen die losraken, kunnen in onze waterwegen terechtkomen. Dus vergeet ballonnen en probeer eens een piñata. Ze zijn recyclebaar en een stuk leuker om mee te spelen.

STAP 3: PROBEER HET EENS ZONDER VERPAKKING

Verpakkingen voor eenmalig gebruik zijn in de levensmiddelenindustrie alom aanwezig. Gelukkig zijn er ook onverpakte alternatieven verkrijgbaar voor alles van koekjes en brood tot handzeep. Kijk of er een winkel bij jou in de buurt is die zich inspant om duurzame alternatieven te gebruiken. Is die er niet of winkel je bij een gewone supermarkt? Probeer dan producten te kopen met recyclebare verpakking.

STAP 4: SHOP VERANTWOORD

Ondanks dat de wereld afstevent op meer milieubewust consumentengedrag, zijn er nog heel wat bedrijven die nieuw plastic gebruiken; plastic dat nog nooit eerder werd gebruikt of verwerkt. adidas heeft de krachten gebundeld met de milieubeweging Parley for the Oceans om een collectie schoenen en kleding te ontwerpen, gemaakt van gerecycled plastic dat aan de kust wordt verzameld.

running-fw21-rfto-launch-strava-hero-infeed-img-2x1

STAP 5: DENK NA OVER WAT JE EET

Omdat ze zo klein zijn, vinden plastic microbeads eenvoudig hun weg naar het eten van zeedieren. De wetenschap is er nog niet helemaal uit in hoeverre dit de mens bedreigt, maar als je van vis houdt, zou je elk jaar onbewust wel eens duizenden stukjes plastic kunnen opeten. Niet echt smakelijk, toch?

STAP 6: Neem je eigen waterfles mee (NEEM OOK JE EIGEN WATERFLES MEE)

91% van alle plastic wordt niet gerecycled. Dit en het feit dat tegen 2021 jaarlijks een half biljoen platic flesjes worden gebruik, is de reden dat je dit type plastic volledig zou moeten afzweren. Gebruik in plaats daarvan een aluminium fles of een herbruikbare plastic fles.

STAP 7: RUN FOR THE OCEANS

Wil je aan je conditie werken en tegelijkertijd plastic uit onze oceanen weren? Neem deel aan Run For The Oceans van 28 mei tot 8 juni 2021. Het is een wereldwijde beweging die de kracht van sport gebruikt om het probleem van de plasticvervuiling van onze oceanen aan te kaarten. Tot op heden deden meer dan drie miljoen mensen mee aan Run for the Oceans, waarbij ze hun kilometers vastlegden in de adidas Running app om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor het probleem van plastic in onze oceanen. Dit jaar werken we opnieuw samen met Parley om hardlopen in te zetten als manier om plastic afval te stoppen en onze oceanen te beschermen.

adidas / oktober 2021