alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / april 2020

THE BIGGER PICTURE

Wereldberoemd fotograaf, Keith Ladzinski, over de kracht van fotograferen, het maken van duurzame keuzes en de nieuwe TERREX Free Hiker Parley.

Of hij nu een berg opgaat om rotsklimmers in Zuid-Afrika op de gevoelige plaat te leggen, bedreigde ezelspinguïns in Antarctica fotografeert, of de beste plekjes verkent om skateboarders in een stad te schieten; Keith Ladzinski weet uit eerste hand hoe het voelt om overdonderd te worden door de natuur en mentaal te worden gesterkt om buiten te zijn.

Natuurliefhebber Keith is een enorm getalenteerde en wereldberoemde fotograaf die regelmatig klussen voor National Geographic doet en is een groot voorstander om de voordelen van hiken te promoten en wat het buitenleven voor je lichaam en geest kan betekenen. "Het is een soort oerkracht, " zegt hij. "Naarmate de beschaving zich ontwikkelt, brengen we steeds meer tijd binnenshuis door. We wonen in een samenleving waarbij we constant afgeleid worden. Van de smartphone in je broekzak tot het constante lawaai en verkeer in de stad. Het is belangrijk om dat van tijd tot tijd uit te schakelen om wat meer van buiten binnen te laten."

Foto van Keith Ladzinski

VERHALEN ZONDER BIJSCHRIFT

Tijdens een klus Keith hiket veel om afgelegen plekken te bereiken, ver uit de buurt van de menselijke beschaving. "Hiken is een geweldige manier om mijn spieren en mijn creativiteit te trainen." zegt hij. 'Maar ook als ik bijvoorbeeld naar de top van een berg klim om een mooie foto te maken. Dan heb ik dat shot echt verdiend; ik moet er moeite voor doen, en dat vind ik prettig." En ook thuis in Boulder, Colorado, maakt hij tijd om naar buiten te gaan. "Dat vind ik belangrijk. Ik fiets, hike, laat mijn hond uit. Ik maak een heleboel recreatieve foto's want dat is mijn doel om naar buiten te gaan en de frisse lucht te ervaren."


outdoor-ss20-free-hiker-parley-launch-storypage-image2-d-v2 

Maar zijn grootste wens is dat zijn foto's mensen beroeren. Dat het ze aanzet om echte veranderingen in hun leven door te voeren en uit hun comfortzone te stappen. "Het is echt fantastisch om te horen dat een foto die jij hebt gemaakt iemand heeft aangespoord om een plek te bezoeken, of om gewoon vaker buiten te zijn. Of om voor een bepaald doel te worden gemotiveerd. Fotografie heeft die kracht omdat het verhalen kan vertellen zonder bijschrift. Het kan je naar een plek nemen waar je nog nooit bent geweest en je laten zien wat daar gebeurt." Keith heeft het geluk gehad om de mooiste dieren en plekken op aarde te zien, en als je snel door zijn social feed bladert, zie je dat zijn foto's mensen niet onberoerd laten. "Ik heb het gevoel dat ik de loterij heb gewonnen, dat ik het geluk heb gehad om van mijn hobby een fantastische carrière te maken," zegt Keith. "Fotografie is een soort therapie. Ik sluit me dan af en probeer een plekje van rust te vinden."


Als ik aan de natuur denk, denk ik aan vrijheid, een plek zonder grenzen. Daar ga ik naartoe om mijn hoofd leeg te maken en creativiteit te vinden.

De kwetsbaarheid van het milieu is een belangrijk en contant thema in Keith’s work. Van de klimaatcrisis tot de enorme schade die wordt veroorzaakt door overbevissing en plastic vervuiling Hij zegt: "Als er een ecosysteem in gevaar is, of ik zie welke schade wegwerpplastic aanricht… Ik ben heel gepassioneerd over het delen van informatie met mensen. Ik wil dat mensen zich realiseren dat ze kleinere veranderingen in hun leven door kunnen voeren die een enorme impact op de planeet hebben. Mijn belangrijkste advies? Vermijd koste wat kost wegwerpplastic. Dat kan ik wel vijf keer achter elkaar zeggen."


Hij gelooft dat fotografie en enorme rol speelt bij het beschermen van de planeet en het kweken van bewustwording. "Bedenk hoeveel stukjes geschiedenis jij je kunt herinneren vanwege een iconische foto. Soms zijn de lastigste dingen om naar te kijken de dingen die ons het snelst van gedachten laten veranderen. Zij veroorzaken echt een schokgolf."

"We bekijken meer foto's dan ooit omdat we allemaal een camera op zak hebben. We doden de tijd met het scrollen door feeds en we krijgen een veel bredere kijk op dingen. Fotografie heeft de kracht om je tot stilstand te dwingen, je na te laten denken en dingen te heroverwegen.

outdoor-ss20-free-hiker-parley-launch-storypage-image3-d

Foto van Keith Ladzinski


Mijn belangrijkste advies? Vermijd koste wat kost wegwerpplastic.

 

Vindt Keith het moeilijk om hoopvol te blijven als hij de schade ziet die mensen aan onze aardbol toebrengen? "Ik heb afgelegen plekken gezien waar de vervuiling gewoon schokkend is en dat kan echt aan je vreten, maar ik ben optimistisch dat we de juiste kant opgaan. Er zijn heel wat krachtige geluiden te horen en ik wil doen wat ik kan om deel uit te maken van een positieve boodschap. Het is een verantwoordelijkheid. Meer bekendheid over duurzaamheid is zo'n positief iets en eigenlijk de enige manier om voorwaarts te gaan."

Met dat in gedachten steunt Keith het werk van adidas TERREX om gerecyclede materialen te gebruiken in het productontwerp van de nieuwe Free Hiker Parley. "Het Parley-merk is een heel vooruitstrevend idee; ik vond het echt geweldig toen ik er voor de eerste keer over hoorde. Op mijn reizen zie ik constant plastic afval dat op stranden en aan de kust aanspoelt, dus het recyclen van dingen is echt ontzettend belangrijk. We hebben bijna acht miljard mensen op deze aarde en we genereren ontzettend veel afval, wat een enorme koolstofvoetafdruk tot gevolg heeft. We staan voor een zware strijd, dus alles wat we kunnen doen om bestaande materialen opnieuw te verwerken tot bruikbare dingen is heel belangrijk. Het wordt in de toekomst alleen maar belangrijker.

BUITEN IN DE STAD

Hoe meer tijd we doorbrengen in de natuur, hoe meer we ervan profiteren en hoe meer we haar willen beschermen. Maar Keith denkt niet dat je ergens afgelegen hoeft te wonen om de beloningen van het buitenleven te kunnen plukken, je moet het alleen wat anders benaderen. Hij zegt: "Als mensen aan buiten denken, denken ze vaak dat ze in de wilde natuur moet zijn. Maar je kunt ook avonturen beleven als je in een stad woont, gewoon door naar een park of open ruimte te gaan. Ik wil mensen aanmoedigen om naar buiten te gaan, want daar worden de delen van je brein geactiveerd die voor verheldering zorgen. Ga hiken, hardlopen, en dan, als en wanneer je de kans krijgt, gebruik je weekenden of vakantie dan om een grote dosis van de natuur op te snuiven."

adidas / april 2020
Tags