alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkusp-delivery-cashusp-delivery-delayusp-delivery-eveningusp-delivery-same-dayusp-delivery-storeusp-deliveryusp-exchangeusp-free-returnsusp-gift-cardusp-klarnausp-salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexternal-linkfilterfullscreenhamburgerhd-filledhd-outlinehide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-outlinepin-smallpinplay-filledplay-outlineplusprofilereloadsd-filledsd-outlinesearchsharesound-off-filledsound-off-outlinesound-on-filledsound-on-outlinesubtitles-cc-filledsubtitles-cc-outlinesubtitles-filledsubtitles-outlinewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessengerpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas / oktober 2021

FROM THE GROUND UP: HOE ADIDAS EEN ICOON OPNIEUW CREËERDE MET DE ONDERGRONDSE STRUCTUUR VAN PADDENSTOELEN

De Stan Smith Mylo™, de nieuwste conceptschoen van adidas, introduceert een paddenstoelachtig materiaal.

MADE WITH NATURE

We willen een duurzamere wereld creëren. Misschien is de beste manier om iets voor de natuur te doen wel om ermee samen te werken? En als het antwoord op deze vraag zich nou gewoon onder onze voeten bevindt...

adidas is een wereldwijd bedrijf en is zelf onderdeel van het probleem. Daarom zijn we vastbesloten om oplossingen te vinden. Ons doel? Een volledig circulaire toekomst. Een toekomst waarin adidas producten worden gemaakt met materialen die zijn gemaakt van natuurlijke bestanddelen of cellen en eiwitten in een lab, zodat ze uiteindelijk weer terug kunnen keren naar de natuur. We willen afstappen van eindige, fossiele grondstoffen, waarmee we onze planeet vernielen.

Stan Smith Mylo™ is een grote stap voorwaarts op dit vlak - onze nieuwste en belangrijkste ontdekking in het creëren van schoenproducten die echt Made with Nature zijn.

ss21-mylo-brand-innovation-blogpost-image-1-d

A MATERIAL CHALLENGE

We hebben de ambitie om op grote schaal producten te creëren. Een van de belangrijkste elementen voor het gebruik van natuurlijke materialen is het waarborgen van voldoende beschikbaarheid.

Tegelijkertijd moet het materiaal comfortabel en stevig zijn, en net zo goed - zo niet beter dan - presteren als 'traditionele' materialen, zoals dierlijk en synthetisch leer.

Daar komt mycelium om de hoek kijken.

Mycelium is een enorm, vernieuwbaar vervlochten web dat zich een weg baant door de bodem. Paddenstoelen zorgen voor de aanmaak van mycelium.

Stel je de takken en wijnstokken eens voor waaraan appels of druiven groeien - mycelium werkt op dezelfde manier, maar dan ondergronds.

Mylo-materiaal bestaat uit mycelium en is gemaakt met behulp van een zeer efficiënt groeiproces, waarbij het minder dan twee weken duurt om voldoende te kweken. Het proces maakt gebruik van een geavanceerde verticale landbouwtechniek, waardoor mycelium kan worden geteeld in een gecontroleerde laboratoriumomgeving met een geweldige opbrengst per vierkante meter.

"Met de introductie van Mylo als nieuw materiaal komt END PLASTIC WASTE steeds een stapje dichterbij," aldus Amy Jones Vaterlaus, Global Head of Future bij adidas. "Als bewoners van deze planeet moeten we leren om met de natuur samen te werken in plaats van ertegen. We moeten innovatieve oplossingen vinden die op verantwoorde wijze worden gecreëerd met grondstoffen die in hun eigen tempo vernieuwen. Ontworpen in synergie met de ecosystemen van de aarde. En als merk blijven we op zoek naar mogelijkheden op het gebied van materiaalinnovatie."

ss21-mylo-brand-innovation-blogpost-image-2-d

EEN ICOON OPNIEUW CREËREN

Mylo materiaal is veelzijdig, omdat het met iedere kleur, afwerking of reliëf kan worden gecombineerd. We hebben er echter voor gekozen om als eerste de klassieke en vrij eenvoudige Stan Smith met dit baanbrekende nieuwe materiaal te maken.

Stan Smith is een van onze belangrijkste en meest iconische franchises, wat betekent dat we de uitrol van Mylo sneller kunnen opschalen voor een grotere impact op het milieu – en we verwachten een commercieel proof of concept in de nabije toekomst.

De schoen – mogelijk gemaakt door onze samenwerking met Bolt Threads, een biotechnologisch bedrijf dat werkt aan de volgende generatie geavanceerde materialen – is een eerbetoon aan onze geschiedenis op het gebied van sportschoenen, waarbij we ook onze verantwoordelijkheid nemen.

Dankzij dit soort samenwerkingen kunnen veranderen hoe onze producten worden gemaakt en anderen inspireren om hetzelfde te doen, omdat we een duurzamere wereld willen opbouwen en voorgoed een einde willen maken aan plastic afval.

adidas / oktober 2021