alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkusp-delivery-cashusp-delivery-delayusp-delivery-eveningusp-delivery-same-dayusp-delivery-storeusp-deliveryusp-exchangeusp-free-returnsusp-gift-cardusp-klarnausp-salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexternal-linkfilterfullscreenhamburgerhd-filledhd-outlinehide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-outlinepin-smallpinplay-filledplay-outlineplusprofilereloadsd-filledsd-outlinesearchsharesound-off-filledsound-off-outlinesound-on-filledsound-on-outlinesubtitles-cc-filledsubtitles-cc-outlinesubtitles-filledsubtitles-outlinewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessengerpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Ga verder naar algemene content
adidas
An image showing Caroline Dubois shadow boxing and boxing an opponent
logo

SEE BEYOND YOUR EXPECTATIONS

CAROLINE DUBOIS IS EEN TOPBOKSER DIE LEGENDARISCH WIL WORDEN EN BARRIÈRES DOORBREEKT MET FLAIR.

An image showing a portrait of Caroline Dubois

THE BETHNAL BOXER

Sommigen noemen de Repton Boxing Gym in Bethnal Green ook wel 'the home of champions'. Op een dag staat deze gym waarschijnlijk bekend als de plek waar Caroline Dubois begon. Hoewel, toen het superbantamgewicht daar ooit begon, wist niemand haar echte naam of haar geslacht.

A GIRL CALLED COLIN

Caroline raakte betrokken bij boksen door haar familie – ze heeft tien broers en zussen – en sloot zich aan bij de boksschool als 'Colin'. Ze omzeilde daarmee een inmiddels afgeschafte regel, waardoor meisjes er niet mochten trainen. Ze vertelt: "Mijn vader zei dat hij me mee zou nemen naar Repton, maar dat deed hij niet, maar ik bleef huilen en erom zeuren." Toen ze de sportschool binnenstapte, raakte ze onmiddellijk verslaafd aan de geuren, de geluiden, de ernst. "Het was alsof ik gemaakt was voor boksen en andersom."

"Colin was een dapper meisje. Het kon haar niets schelen wat anderen van haar vonden en niemand zou haar beletten om haar dromen te verwezenlijken."

CAROLINE DUBOIS

Caroline Dubois boxes in the ring
Ze moest doen alsof ze een jongen was en dat was het begin van een buitengewone reis voor Caroline: een die haar op 19-jarige leeftijd een wereldtitel zou opleveren. Tegelijkertijd bleef ze doorgroeien tot een onverslaanbare vechter – met nu al 40 gewonnen gevechten. Haar list heeft sindsdien talloze krantenkoppen gehaald, maar destijds was het 'Colin'-plan dat ze met haar vader had bedacht, voor de negenjarige Caroline geen enkel probleem. "Ik had niet het idee dat ik deed alsof ik iemand anders was," zegt ze, "Ik zag het niet zo. Ik was gewoon mezelf en ik had plezier onder een andere naam."
Caroline Dubois wears Tokyo Collection
logo

CAROLINE'S KIT BAG

Geïnspireerd door Caroline? Doorbreek barrières met deze selectie.

AGAINST THE GRAIN

Vandaag de dag ziet Caroline in hoe stoer het was dat zij en haar vader tegen de stroom in gingen, en ze weet hoe waardevol zijn steun was. "Hij gaf geen krimp als anderen zeiden dat boksen niets voor meisjes was," zegt ze. Hij zag wat in zijn dochter en hij was niet de enige. Haar trainers merkten al snel dat ze met een toekomstige kampioen werkten, en nadat ze de meeste jongens had verslagen dankzij haar behendigheid, kreeg Caroline haar eerste gevecht. Ze wilde niet in het openbaar sparren als 'Colin' en daarom vertrok ze. Jaren later ging ze terug om weer mee te doen en – natuurlijk – te winnen.
An image showing a portrait of Caroline Dubois

GREAT EXPECTATIONS

Meer dan tien jaar later ziet ze meer kansen voor vrouwelijke boksers en een bijbehorende verandering in de verwachtingen. Haar eigen traject - en haar positie als rolmodel - hebben daarbij zeker een rol gespeeld. "Ik denk dat vrouwelijke boksers nu met meer respect worden behandeld," legt ze uit. "Er wordt gewoon verwacht dat ze zich als kampioenen gedragen en geweldige dingen bereiken, en zo worden ze ook getraind."
Caroline Dubois training with a punchbag

AN INSPIRATION

Wat Caroline zelf betreft, zij wil gewoon bekend staan als een bokser van wereldklasse – zonder dat het geslacht een rol speelt. Ze gaat voor niets minder dan perfectie, zelfs als ze niet in de sportschool is, blijft ze trainen: ze bestudeert de bewegingen van de allergrootsten; ze omarmt het leven als profbokser; ze ziet zichzelf als een icoon voor toekomstige boksers, zoals anderen een icoon voor haar waren. Tegenwoordig noemt niemand haar overigens meer Colin. Ze is Caroline Dubois: een legende in wording.

"Als ik naar Repton of een andere club ging, zagen ze me niet als een meisje en ze behandelden me ook niet zo. Ze zagen me als een bokser en trainden me, zodat ik er ook echt één kon worden."

CAROLINE DUBOIS

Image showing a portrait of a boy riding a bike in Paris

SEE ONE STARTING LINE

We werken samen met de meest inspirerende lokale changemakers om een inclusievere wereld in de sport te creëren.