alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkusp-delivery-cashusp-delivery-delayusp-delivery-eveningusp-delivery-same-dayusp-delivery-storeusp-deliveryusp-exchangeusp-free-returnsusp-gift-cardusp-klarnausp-salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexternal-linkfilterfullscreenhamburgerhd-filledhd-outlinehide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-outlinepin-smallpinplay-filledplay-outlineplusprofilereloadsd-filledsd-outlinesearchsharesound-off-filledsound-off-outlinesound-on-filledsound-on-outlinesubtitles-cc-filledsubtitles-cc-outlinesubtitles-filledsubtitles-outlinewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessengerpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Someone in a factory doing quality checks on a Stan Smith shoe
logo

Reduce footprint

Om echte verandering te bewerkstelligen, moeten we sneller richting een koolstofvrije economie gaan.

Waarom we ons steentje willen bijdragen

Sinds de Industriële Revolutie zorgden menselijke emissies ervoor dat het klimaat op aarde werd opgewarmd, waardoor er een onevenwicht ontstond. Ons bedrijf ziet het als onze plicht om ons steentje bij te dragen aan het verminderen van deze wereldwijde emissies.
Daarom hebben we ambitieuze doelen gesteld voor 2025, 2030 en 2050. Tegen 2025 willen we onze koolstofvoetafdruk met gemiddeld 15% per product verminderen. Tegen 2030 willen we de gecombineerde broeikasgasemissies van onze eigen detailhandel en activiteiten en die van onze leveranciers met 30% verminderen (beide in vergelijking met 2017). En tegen 2050 willen we klimaatneutraal zijn (CO2e).

De opwarming van de aarde met 1,5°C en 2°C zal in de 21ste eeuw worden overtroffen, tenzij de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en andere broeikasgassen de komende decennia sterk zal afnemen*

A meadow with various colourful flowers and a mountain in the background

Onze initiatieven tot nu toe

We houden de uitstoot bij die we creëren bij elke stap van onze productontwikkeling en productie, van het verkrijgen van materialen en het maken en verzenden van producten, tot het weggooien van onze producten aan het einde van hun levenscyclus.
We hebben berekend dat een groot deel van deze emissies, 77 procent om precies te zijn, in onze toeleveringsketen wordt gegenereerd. 8% komt van de verpakking en logistiek, evenals zakenreizen, onze kantoren en winkels. Nog eens 15% komt van dingen die we niet direct kunnen beïnvloeden, zoals hoe klanten onze producten gebruiken en weggooien. Met deze info kunnen we beter zien waar we ons op moeten concentreren om onze koolstofemissies verder te verminderen.
Om de uitstoot in onze toeleveringsketen te verminderen, helpen we onze leveranciers ook om over te schakelen op betere energiebronnen, bijv. zonnepanelen, en deze efficiënter te gebruiken.
Tot slot onderzoeken we hoe we onze verfprocessen kunnen verbeteren, aangezien het verven en afwerken bewezen heeft een grote bijdrage te leveren aan de uitstoot van broeikasgassen in onze industrie.

NAAR SCHATTING IS DE KLEDING- EN SCHOENENINDUSTRIE WERELDWIJD VERANTWOORDELIJK VOOR 8-10% VAN ALLE CO2-UITSTOOT**

A bird flying in a blue and cloudy sky

Van impact naar informatie

Om echte verandering te bewerkstelligen, moeten we sneller richting een koolstofvrije economie gaan. Om dat te kunnen doen, moeten we eerst de impact begrijpen die we al maken voordat we manieren kunnen vinden om deze te verbeteren.
In 2021 ontwikkelden we een Product Carbon Footprint Calculator die voldoet aan de internationale ISO-norm 14067 voor de berekening van de CO2-voetafdruk. Met deze tool kunnen we de winning, verwerking en verpakking van grondstoffen beoordelen, helemaal tot aan het einde van de levensduur van een product. Zodra we dit hebben beoordeeld, kunnen we de koolstofvoetafdruk van het product berekenen en uiteindelijk communiceren.
Voor onze Made with a Lower Footprint-collectie, hebben we gewerkt om de CO2e-voetafdruk met minimaal 10% te verminderen (in vergelijking met een eerdere versie). Dit betekent dat de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd, waarbij rekening wordt gehouden met de volledige levenscyclus van het product - van ontwerp tot aan het einde van de levenscyclus.
Door informatie te verstrekken over de CO2-voetafdruk van de producten die je koopt, kun je beter gefundeerde beslissingen nemen en moeten wij de lat constant hoger leggen. Uiteindelijk is het ons doel om dit op te schalen naar meer van onze productreeksen.
Klik op onderstaande link om te ontdekken hoe we de CO2-voetafdruk van onze producten berekenen: