alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkusp-delivery-cashusp-delivery-delayusp-delivery-eveningusp-delivery-same-dayusp-delivery-storeusp-deliveryusp-exchangeusp-free-returnsusp-gift-cardusp-klarnausp-salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexternal-linkfilterfullscreenhamburgerhd-filledhd-outlinehide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-outlinepin-smallpinplay-filledplay-outlineplusprofilereloadsd-filledsd-outlinesearchsharesound-off-filledsound-off-outlinesound-on-filledsound-on-outlinesubtitles-cc-filledsubtitles-cc-outlinesubtitles-filledsubtitles-outlinewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessengerpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
A river flowing through a forest
logo

Our Journey

Wij geloven dat sport de kracht heeft om levens te veranderen.

THE TIME FOR CHANGE IS NOW

Dit zijn de stappen die we tot nu toe hebben genomen. We blijven nieuwe doelen stellen om gefocust te blijven.
Volunteers collecting plastic bottles on a beach cleanup

NU: 2023-2025

We richten ons op drie kerngebieden: materialenveranderen, producten langerdragen en de koolstofvoetafdruk verkleinen.

In 2023 lanceren we een reeks producten met de naam Know the Carbon Footprint om onze consumenten meer informatie te bieden.
Vanaf 2024 hebben we ons ertoe verbonden om waar mogelijk nieuwe materialen te vervangen door gerecycled polyester. In 2021 was 91% van het polyester dat werd gebruikt, gerecycled. 

Tegen 2025 willen we onze voetafdruk (CO2e) met gemiddeld 15% per product verminderen in vergelijking met de uitgangswaarde van 2017. We willen dat onze eigen retail- en bedrijfsactiviteiten tegen 2025 volledig klimaatneutraal (CO2e) zijn.
A group of people running for Run For The Oceans

2022:

In 2022 namen wereldwijd 6.760.161 deelnemers deel aan Run for the Oceans. Ze hebben 771.225.511 minuten aan activiteiten geregistreerd, wat neerkomt op het opruimen van 77.122.551.10 plastic flessen. Nu het evenement voorbij is, werken we samen met Parley om 250.000 kg plastic afval van onze stranden, eilanden en kustgemeenschappen op te ruimen.
In 2022 lanceerden we ook onze eerste reeks Made with a Lower Footprint-producten, met een minimale CO2e-reductie van 10% ten opzichte van een eerdere versie.
A design drawing a shoe sketch of the Stan Smith Mylo

2021

In 2021 lanceerden we de Stan Smith Mylo. Het bovenwerk is deels gemaakt van in het laboratorium gekweekt mycelium, de wortelachtige structuur van paddenstoelen. Dit is een duurzaam alternatief waardoor we steeds meer producten in samenwerking met de natuur kunnen maken.
In 2021 werkten adidas en Allbirds samen aan FUTURECRAFT.FOOTPRINT: de performance hardloopschoen met de laagste CO2-uitstoot die we ooit hebben gemaakt. Onze eerste schoen ooit die met minder dan 3 kg CO2e per paar wordt geproduceerd: 2,94 kg om precies te zijn. Samen geven we een nieuwe draai aan wat een ultralichte hardloopschoen kan zijn - ongeveer 60% minder uitstoot per paar in vergelijking met adizero RC.
In 2021 produceerden we ook bijna 18 miljoen paar schoenen met Parley Ocean Plastic. Sinds het begin van de samenwerking in 2015 hebben we bijna 50 miljoen paar schoenen geproduceerd die deels zijn gemaakt met Parley Ocean Plastic. (tussen 2015 en 2021) (2017: 1 miljoen; 2018: 5 miljoen; 2019: 11 miljoen; 2020: 15 miljoen; 2021: bijna 18 miljoen).
An image of blue microplastics

2020

Eind 2020 produceerden we meer dan 30 miljoen paar schoenen, deels gemaakt met Parley Ocean Plastic, wat heeft bijgedragen aan het bereiken van ons doel om tegen 2024 waar mogelijk af te stappen van het gebruik van nieuw polyester.
An image of the Futurecraft Loop shoe

2019

In 2019 lanceerden we FUTURECRAFT.LOOP, 's werelds eerste schoen die volledig uit één materiaalis gemaakt, zodat deze na gebruik kan worden vermalen en tot een nieuw product kan worden gemaakt.

We produceerden meer dan 11 miljoen paar schoenen met gerecycled plastic dat onderschept was op stranden en kustgebieden, vergeleken met vijf miljoen in 2018 en één miljoen in 2017.
A group of kids on a beach preparing for a beach clean up

2018

Terwijl we wereldwijde initiatieven blijven steunen die erop gericht zijn verandering voor onze industrie te stimuleren, hebben we onze toewijding bevestigd door de UN Fashion Industry Charter for Climate Action te ondertekenen.
We werkten samen met Parley for the Oceans om de tweede Run for the Oceans te organiseren, met als doel om het bewustzijn te vergroten over plastic vervuiling in de oceanen. Sporters van over de hele wereld namen deel aan het evenement, en het ingezamelde geld werd gebruikt om jongeren en hun gezinnen te onderwijzen en empoweren in gebieden die zijn getroffen door plastic vervuiling.
A close up of the stitching on an adidas Parley collaboration shoe

2017

We produceerden meer dan een miljoen paar schoenen gemaakt met Parley Ocean Plastic en riepen onze wereldwijde community op om zich aan te melden voor de adidas x Parley Run for the Oceans, een wereldwijde beweging die voor het eerst plaatsvond op World Oceans Day 2017, om bewustzijn te creëren over de toestand van de oceanen.
In 2013 hebben we ons ertoe verbonden het gebruik van gevaarlijke PFC's met een lange keten tegen 2015 te stoppen en tegen eind 2017 bijna volledig PFC-vrij te zijn.
An adidas shop worker hands over an adidas bag to a consumer in store

2016

In 2016 hebben we plastic winkeltassen uit onze eigen wereldwijde adidas-winkels verwijderd.
Some fishing nets, yarn and our first adidas x Parley shoe

2015

In 2015 begon onze samenwerking met Parley for the Oceans.
Op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties onthulden we een innovatief schoenenconcept dat ontstond uit deze samenwerking: de eerste schoenen die deels zijn gemaakt met Parley Ocean Plastic. Het bovenwerk van deze schoen is gemaakt met garen dat voor minimaal 50% bestaat uit Parley Ocean Plastic: geüpcycled plastic afval dat voordat het de oceanen kan vervuilen onderschept wordt op afgelegen eilanden, stranden, kustgemeenschappen en kuststroken. De andere 50% van het garen bestaat uit gerecycled polyester.
In 2015 werden onze voornaamste schoenendozen gemaakt van minstens 85% gerecyclede materialen.
A lady wearing a purple adidas Terrex jacket with the hood up

2013

We hebben ons ertoe verbonden om uiterlijk 31 december 201799% PFC-vrij te zijn. PFC's (geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën) zijn door de mens gemaakte chemische stoffen, die vaak worden gebruikt in DWR (robuuste waterafstotende) coatings en waterproof membranen.
A red adidas olympics running shoe

2012

In 2012 creëerden we een collectie voor de Spelen, die deels gemaakt was van gerecyclede materialen.

In 2012 werd adidas Dry Dye gelanceerd: een nieuwe technologie die water overbodig maakt tijdens het verfproces, waardoor ook het gebruik van chemicaliën wordt verminderd. Binnen een jaar konden we 914.400 meter Dry Dye-stof produceren.
A group of people in a huddle with the hands on top of each other

2011

We hebben in 2011 de Zero Discharge Hazerous Chemicals (ZDHC) mede opgericht en dit creëerde de roadmap om richting net zero te gaan. Dit programma is een plan voor het beheer van chemicaliën in de mode-industrie dat geleidelijk schadelijke stoffen uit de wereldwijde toeleveringsketen elimineert door het gebruik van betere chemicaliën.
Wil je nog meer zien? Bekijk al onze initiatieven sinds 1998.