alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / november 2020

FUTURECRAFT.STRUNG

Verken de bovengrenzen: maak kennis met de nieuwe textielinnovatie die verandert hoe wij schoenen ontwerpen.

By Fionn Corcoran-Tadd , Benjamin Kleiman, Clemens Dyckmans, Ian Hennebery.

EEN MATERIAALREVOLUTIE 

Als bedrijf streven we voortdurend naar optimale schoenprestaties. Om dit te bereiken, moeten we echt alles uit onze materialen halen. We vertellen graag hoe onze producten sporters 'stilletjes dienen' – waarbij we hun prestaties verbeteren en we meer uit iedere draad halen, zodat zij zich alleen maar op hun sport hoeven te concentreren. 

Daarom hebben we STRUNG ontwikkeld; een volledig nieuw textiel dat ons in staat stelt om gegevens van atleten te gebruiken voor een uiterst nauwkeurige plaatsing van de draden, hoe wij maar willen. We kunnen verschillende structuren in de software bouwen en testen, voordat we ons definitieve ontwerp naar de STRUNG-robot sturen. Na twee jaar interne adidas-ontwikkeling besloten we dit proces te versnellen door samen te werken met design partner Kram/Weisshaar, een baanbrekende digitale designstudio. Deze plaatst elke afzonderlijke draad in een composiet met specifieke prestatiezones en eigenschappen. Het resultaat is een lichtgewicht bovenwerk dat is gemaakt voor ondersteuning, flexibiliteit en ventilatie - allemaal in één stuk materiaal. 

PROOF OF CONCEPT

FUTURECRAFT.STRUNG is het eerste productconcept dat is ontworpen om de te laten zien wat STRUNG allemaal kan - de allereerste volledig op gegevens gebaseerde schoenen voor een specifieke hardloopprofielen. De eerste STRUNG schoen richt zich op een nieuw hardloopprofiel en wordt begin 2022 gelanceerd. Deze conceptschoen biedt een volledig nieuwe ervaring aan korteafstandslopers. We selecteerden twee adidas hardlopers als expert in een bepaalde hardloopstijl en zij hielpen ons met de motion capture en feedback tijdens de ontwikkeling. 

Het STRUNG-bovenwerk vormt een naadloze, lichtgewicht cocon rond de voet en wordt gemaakt met een minimale hoeveelheid restmateriaal. Een nauwkeurige pasvorm en ondersteuning verankeren de hiel en voorkomen dat de voet gaat schuiven, dankzij sterkere rode draden in de hiel, middenvoet en neus. De voorvoet is flexibel met zachtere gele draden. De middenzool is ons meest radicale ADIDAS 4D-rasterdesign tot nu toe - met een nieuwe vorm die past bij voorvoetlanders. De hiel is geminimaliseerd voor minder gewicht en de rubberen loopzool heeft een specifieke vorm voor meer grip tijdens snelle runs. 

SHOT_3

THE ROAD AHEAD

STRUNG kan de manier veranderen waarop sporters samenwerken met designers, technici en sportwetenschappers. Het uiteindelijke doel is een cross-category platform waar diverse sporten van kunnen profiteren – we zijn nu begonnen met hardlopen, maar daar houdt het niet op. Het spannendste is dat we nog maar net zijn begonnen met het ontwikkelen van deze technologie. Het testen van prototypes wordt essentieel voor wat we hierna doen, maar nog belangrijker is het traject van consumenten en sporters – wat willen zij nu en hoe veranderen hun behoeften? 

Met technologie kunnen we prachtige dingen bereiken, maar we kunnen alleen het juiste doen als we mensen als uitgangspunt nemen. Dankzij deze aanpak zijn we nu al zover gekomen met STRUNG en wij blijven hiervan profiteren, nu en in de toekomst.

STRUNG wordt ontwikkeld door een cross-functioneel adidas-team: Andrea Nieto, Fionn Corcoran-Tadd & Matteo Padovani (ontwerp), Benjamin Kleiman , Elise Hall & Thomas Feix (techniek), Clemens Dyckmans , James Tarrier en Nicholas Groeneweg (technologische ontwikkeling), Ian Hennealing , Fano Razafindrakoto , Reuben Bligh , Korbinian Berner (schoenontwikkeling), Tom Elvidge (sportwetenschap), Grace Chang (materialen), Steve Brimble (innovatiemanagement), Miriam Eirich (kostenbeheer) en Christoph Walter (testen), Mario Pörner ( tech ), Clemens Weisshaar and Reed Kram ( Kram/Weisshaar ).

SHOT_5

adidas / november 2020
Tags