alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / mei 2021

GEWICHT OP HAAR SCHOUDERS

De Japanse Bouldering-ster wilde voor een medaille gaan op 'haar eigen Spelen'. Maar toen de onzekerheid over de kwalificatie en de aanhoudende pandemie haar even te veel werden, wendde Miho Nonaka zich tot haar fans voor een mentale boost.

Miho Nonaka is een fenomeen in Japan. De 23-jarige is die zeldzame cross-oversporter die de grenzen van haar sport overstijgt en populair is in het hele land. Ze staat op billboards en covers van modetijdschriften. Je ziet niet vaak dat een klimmer zoveel aandacht krijgt, tenzij ze El Capitan in Yosemite Park beklimmen zonder touwen... en vooral niet als het om een vrouw gaat.

Deze exposure brengt ook enorme druk met zich mee. En omdat Japan het grootste sportevenement ter wereld organiseert, met klimmen voor het eerst op het programma, is het nu heftiger dan ooit voor Miho. Ze was een van de toppers op het WK Bouldering, maar ze moest zich terugtrekken vanwege een ernstige schouderblessure, waarna haar de volgende uitdaging te wachten stond: een bizar conflict over de regels voor de selectie van het nationale team betekende dat ze naar de rechter moest voor haar plek op de Spelen.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-miho-blogimage-1-o

Ze beschreef de onzekerheid over haar selectie, die meer dan een jaar duurde, als een 'overweldigend gevoel' en 'een enorme achtbaan vol frustraties'. Het zorgde er echter ook voor dat ze energie wist te halen uit een nogal onwaarschijnlijke bron. Miho omarmde de druk van de publieke verwachtingen en gebruikte dit om zichzelf verder te helpen.


GEBOREN OM TE BOULDEREN

Niemand wist wat klimmen was toen ik ermee begon.

Miho ging voor het eerst klimmen toen ze acht was, lang voordat de sport populair werd in Japan. "Niemand wist wat klimmen was toen ik ermee begon," aldus Miho. Haar vader dacht dat het wel leuk zou zijn om Miho en haar oudere zussen naar een klimmuur te brengen, en hoewel ze het erg leuk vond, raakte Miho gefrustreerd dat haar zussen beter waren dan zij.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-miho-blogimage-2-o

Die rivaliteit gaf haar echter een boost, waardoor ze uiteindelijk veel meer met de sport ging doen dan haar zussen. Toen ze 15 was, nam ze al deel aan de World Cup en maakte ze echt naam in de wereld van het klimmen. Miho koos voor een zeer fysieke benadering van de sport, die meer lijkt op parkour dan gewoon rotsklimmen. Het was interessant om te zien hoe ze dit aanpakte en het betaalde zich ook uit tijdens wedstrijden. Van 2016 tot 2018 was ze niet van het podium af te slaan en in 2018 werd ze wereldkampioene bouldering.

Tegen die tijd groeide in heel Japan de belangstelling voor het klimmen en er werden voortdurend nieuwe indoor klimhallen geopend. Op de Spelen is er echter geen plek voor alleen bouldering; in plaats daarvan wordt Bouldering (punt A naar punt B zonder touw) gecombineerd met Speed (15 meter van de onder naar boven zo snel mogelijk) en Lead (zo hoog mogelijk komen, gezekerd), waardoor drie disciplines samensmelten tot één onderdeel. Als Miho voor een medaille wilde gaan, zou ze Speed en Lead aan haar repertoire moeten toevoegen.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-miho-blogimage-3-o


OP ZOEK NAAR BEGRIP

In het begin was Miho vooral boos over het feit dat ze deze andere disciplines moest leren, waarvan ze dacht dat ze er niet goed in was. Vooral Lead vond ze niks omdat ze vaak viel voordat ze haar grens bereikte. Dat dacht ze althans. "We zijn allemaal goed en ervaren in een van de disciplines, maar het gecombineerde onderdeel hield daar geen rekening mee... ik begreep niet waarom, en ik voelde me ongemakkelijk," zegt ze. Maar toen besefte ze dat alle andere klimmers in hetzelfde schuitje zaten en dat haar uitdaging minder ging over fysieke training en meer over het begrijpen van haar emoties.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-miho-blogimage-4-o

"Als je voor een muur staat bij een wedstrijd, dan zijn je problemen bijna 100% mentaal. Ik verloor omdat ik mijn gedachten niet onder controle had, en dat vond ik vreselijk," zegt ze. Door bij zinnen te komen en na te denken over die situaties, te accepteren wat ze fout deed, maar ook in te zien hoe ze dit in het vervolg kon vermijden, kreeg ze haar gedachten steeds beter onder controle. Het ging minder om positief denken en veel meer om haar zelfbewustzijn te vergroten.

"Het gaat er niet om dat je je emoties helemaal beheerst. Als je merkt dat je een negatieve mindset hebt, dan denk je dat je jezelf moet dwingen om positief te blijven. Je stopt dan te veel energie in het veranderen van je mindset. Je kunt dan beter even een stapje terug doen en tegen jezelf zeggen: "Oké, ik raak de controle een beetje kwijt. Prima. Wat moet ik nu doen?"

Vroeger was ik dramatisch op mentaal gebied, maar deze ervaringen maakten me sterker.

Miho ging van bouldering-specialist naar een uitstekende allrounder en ze presteerde geweldig in alle disciplines. "Als je mentaal voorbereid bent, kun je je beste prestaties leveren. Vroeger was ik dramatisch op mentaal gebied, maar deze ervaringen maakten me sterker," zegt ze.


GEEN THUISVOORDEEL

Miho leerde om deze mentale kracht in haar dagelijks leven te gebruiken en vroeg of laat zou ze er een beroep op moeten doen. Terwijl ze nog zat te wachten op bevestiging van haar kwalificatie, werd ze geraakt door een nog grotere mokerslag... de pandemie. Door het coronavirus werden wedstrijden plotseling stopgezet en de Spelen werden uitgesteld. Japan was er in 2020 helemaal klaar voor om de gehele wereld te ontvangen, dus dit was een enorme klap voor Miho en haar landgenoten. Er ging een schokgolf van verdriet door het hele land.

Ik kan me niet voorstellen hoe geweldig het zou zijn geweest om in die sfeer mijn wedstrijden af te werken.

"Toen ik het hoorde, was ik geschokt en teleurgesteld. Mensen van over de hele wereld zouden naar mijn thuisstad komen. Dat zou echt geweldig zijn geweest. Ik kan me niet voorstellen hoe geweldig het zou zijn geweest om in die sfeer mijn wedstrijden af te werken."

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-miho-blogimage-5-o

Terwijl ze zat te wachten op nieuws over het doorgaan van het evenement in 2021 en haar kwalificatie, haalde Miho haar kracht uit haar groeiende wereldwijde fanbase. Ze had veel te danken aan hun enthousiasme op sociale media, vooral op haar YouTube-kanaal, dat ze in 2020 begon. "Plaats meer video's," hoort ze regelmatig van haar fans.

Op Instagram plaatst ze een mix van modeselfies en klimshots, waarbij de geometrische handgrepen op de achtergrond zorgen voor een abstracte verwijzing naar haar rechtszaak. Foto's waarop ze aan het klimmen is, krijgen altijd de meeste likes, en hoe lastiger de moves, hoe meer likes (soms wel 50.000!). Dit zie je niet vaak bij sportvrouwen die actiefoto's plaatsen, maar het is een bewijs van Miho's geweldige uitstraling en hoe ze haar skills gebruikt om met mensen in contact te komen.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-miho-blogimage-6-o

Toen het kwalificatiefiasco eindelijk was opgelost en Miho definitief een plekje had in het team, zei ze al snel dat de band met de fans van cruciaal belang was geweest om positief te blijven, samen met het enorme zelfbewustzijn dat ze in de afgelopen jaren had ontwikkeld. "Ik kon het zelfs tijdens die moeilijke periode goed volhouden, omdat iedereen me steunde en op allerlei manieren hielp. Ik kon me weer helemaal opladen en ik wil die steun terugbetalen door succesvol te zijn..." zegt ze.

Voor Miho is de steun die ze nu in Japan krijgt, geen last meer en het zorgt er ook niet voor dat ze meer druk voelt. In plaats daarvan zoekt ze naar de mogelijkheden die haar populariteit haar bieden; het geeft haar energie. "De steun heeft me geholpen om naar de toekomst te kijken en me te herinneren waarom ik dit doe," zegt ze. "Ondanks het uitstel zijn mijn gevoelens over de Spelen niet veranderd. Ik wil de allereerste gouden medaille in het klimmen." Een plan dat ze hoopt uit te voeren, terwijl ze zoveel mogelijk mensen meeneemt op haar reis.


HAAL ALLES UIT JE KLIM

Met de adidas Climbing-collectie kun je het maximale uit elke klim halen, waar je ook tegenaan loopt in het leven. Ontdek de collectie nu en haal alles uit je klim.

adidas / mei 2021
Tags