alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / mei 2021

TEGEN DE MUREN OP

De Sloveense klimster Janja Garnbret was al op haar achtste een echte winnaar. Maar toen een paar foutjes haar droom van een gouden medaille bedreigden, moest ze bij zichzelf te rade gaan en achterhalen waarom ze in de eerste plaats verliefd was geworden op de sport.

Onverschrokkenheid is leidend geweest in de carrière van Janja Garnbret. Of ze nu de zwaarste rotsformaties van Europa aan het bedwingen was of wereldtitels op de klimmuur aaneenreeg, de jonge Sloveense is nog nooit bang geweest om haar lichaam in te zetten. In 2013 nam ze als 14-jarige voor het eerst deel aan een internationale wedstrijd, de Europese Jeugdkampioenschappen Bouldering. Ze kwam als winnaar uit de strijd. Sindsdien domineert ze het vrouwenklimmen, waardoor commentator Charlie Boscoe haar al omschreef als de beste rotsklimmer aller tijden, ondanks dat ze pas 21 is.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-janja-blogimage-1-o

Deze dominantie kost echter wel wat. Ze haalde altijd haar kracht uit de community, maar in 2019 merkte ze dat het toch maar eenzaam was aan de top. Vooral toen jongere meiden, die ze eerst had geïnspireerd om met klimmen te beginnen, nu klaarstonden om bij de kleinste fout haar plek in te nemen. Janja was lichamelijk misschien onverslaanbaar, maar toen onverwachte foutjes leidden tot een aantal nederlagen, werd duidelijk dat zelfs de allerbesten twijfel kennen.


WONDERKIND WORDT VEELVRAAT

Toen Janja Garnbret nog een klein meisje was, klom ze overal op. Ze groeide op in een klein plaatsje in Slovenië en haar ouders werden helemaal gek van haar, omdat elk meubelstuk in huis eraan moest geloven.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-janja-blogimage-2-o

Als ze een kamer binnenliepen zat Janja ze weer toe te lachen vanaf een hoge kledingkast. Of, zoals we kunnen zien op een korrelige foto van vroeger, ze hing weer eens aan een deurlijst. Op de foto lijkt mini-Janja niet ouder dan vijf. Haar vingers en tenen zitten strak om het hout geklemd, maar haar gezicht is ontspannen alsof ze lekker aan het buitenspelen is. Voor haar was dat misschien ook wel zo.

Ik was meteen verkocht, het voelde als vrijheid.

Haar ouders meldden haar aan voor een cursus klimmen, zodat ze een uitlaatklep had voor haar enthousiasme. "Ik was meteen verkocht," zegt ze. "Het voelde als vrijheid." Toen ze acht was, nam ze deel aan haar eerste wedstrijd. Meteen werd duidelijk dat ze een enorm talent was en ze trok de aandacht van de beste coaches in Slovenië, waaronder Gorazd Hren, de huidige nationale bondscoach. Wat dacht hij toen hij Janja zag klimmen? "Ze kende geen enkele angst. Ze richtte zich helemaal op klimmen en ze maakte zich nooit zorgen om pijn."

Als je nu filmpjes van toen kijkt, dan zie je haar moed. Ze vliegt tegen wanden op in een tempo waar de meeste mensen op het vlakke al moeite mee zouden hebben. Ze zwaait van de ene felgekleurde greep naar de andere en laat collega-klimmers en leken versteld staan van haar kunsten. Haar dynamische bewegingen zijn echte wow-momenten.


OBSTAKELS OVERWINNEN: EEN MENTALE STAP

In 2019, toen ze nog maar 20 jaar was, kwalificeerde ze zich eenvoudig voor Tokio, waar de klimsport zijn debuut maakt op de Olympische Spelen. Slovenië hoopt daar, als klein land, indruk te maken. Tot dat moment ging Janja's carrière maar één richting op: omhoog. Toen viel ze echter en haalde ze, tot ieders verrassing, de finale niet tijdens een World Cup. Een ongelukje of bekende dit dat deze klimmachine toch menselijk was?

"Ik was verdrietig, boos en verbaasd dat ik die finale niet haalde. Na 6 Boulder World Cups en een Lead World Cup dacht ik dat ik alleen maar kon winnen. Toen dat een keertje niet gebeurde, begon ik aan mijzelf te twijfelen, maar ik legde mijzelf gewoon teveel druk op."

Eind 2019, toen Janja de finale van een nationale wedstrijd in Slovenië niet haalde, werd duidelijk dat er iets aan de hand was. Ze had dat seizoen het ondenkbare gepresteerd, maar het leek erop dat haar ongekend focus vertroebeld raakte. Of was ze gewoon fysiek uitgeput en liep ze tegen een muur aan?

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-janja-blogimage-3-o

Ik vond het belangrijk om mijn trainingsschema te laten voor wat het was en naar buiten te gaan. Om te resetten...

"Ik was teleurgesteld over hoe dat seizoen eindigde," zegt Janja. "Ik besloot dat ik mijn trainingsschema moest laten voor wat het was en dat ik naar buiten moest gaan." Om te resetten..." Ze zocht naar de troost in de natuur en ging met haar vriend op reis naar Siurana in Catalonië. Daar, hangend aan de indrukwekkende kalksteenformaties met bossen om haar heen, kwam ze er weer achter hoe heerlijk het was om gewoon de rotsen vast te grijpen. Ze hervond haar liefde voor klimmen.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-janja-blogimage-4-o

"Die trip was echt geen vakantie, want ik klom nog steeds onwaarschijnlijk lastige routes," zegt ze. "Als ik daarmee bezig ben, ga ik volledig op in de route, totale focus, dan ben ik een met de muur. Ik voel de grepen en de bewegingen, en alle twijfel verdwijnt... ik denk helemaal nergens aan."

Naar buiten gaan werkte. Janja keerde weer terug naar huis na haar uitstapje, helemaal opgefrist, klaar voor Tokio en harder te trainen dan ze ooit had gedaan. De time-out hielp haar ook om haar gedachten over haar jongere concurrenten te ordenen. Ze zag hun aanwezigheid als positief en hun vriendschap als een aanmoediging om scherp te blijven in plaats van een bedreiging of iets om bang voor te zijn.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-janja-blogimage-5-o


GERICHT OP DE TOP

Toen COVID-19 toesloeg, werd de eenzaamheid die ze even daarvoor nodig had gehad, een feit voor de hele wereld. Sportscholen en klimhallen werden gesloten en de wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen, werden geannuleerd. "Eerst dacht ik: "Twee weken? Prima, geen probleem. Maar het werd maanden..." zegt ze. "Ik had één doel: wedstrijden klimmen. Maar als de omstandigheden veranderen, dan wordt het echt moeilijk."

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-janja-blogimage-6-o

Janja kon een aantal Europese wedstrijden bijwonen, toen de beperkingen in de zomer tijdelijk werden opgeheven. Ze deed het goed, ondanks dat ze een masker moest dragen. Ze behaalde de tweede plaats tijdens een World Cup in Frankrijk en won het Sloveense nationale kampioenschap. Toen de tweede golf zich echter over Europa verspreidde, hield alles weer op.

Ik heb zoveel geleerd... over mijzelf, over de mensen om mij heen en mijn training. Het was een ENORME uitdaging, maar het is ook een jaar geweest waarin ik enorm ben gegroeid.

Het was een frustrerend jaar, maar Janja zag de mogelijkheden tijdens de storm die woedde. Op Instagram plaatste ze een bericht: "Als ik terugdenk aan dit jaar, wil ik niet dat het alleen maar negatief is. Ik heb zoveel geleerd... over mijzelf, over de mensen om mij heen en mijn training. Het was een ENORME uitdaging, maar het is ook een jaar geweest waarin ik enorm ben gegroeid.

Ze zal alles wat ze heeft geleerd moeten aanspreken om te winnen in Tokio. Dit jaar moet Janja op het juiste moment pieken en niet tegen de muur op lopen. Het coronavirus gooit trainings- en wedstrijdschema's nog steeds enorm in de war, dus het wordt "een ENORME uitdaging". Maar deze fenomenale klimster is er helemaal klaar voor.


HAAL ALLES UIT JE KLIM

Met de adidas Climbing-collectie kun je het maximale uit elke klim halen, waar je ook tegenaan loopt in het leven. Ontdek de collectie nu en haal alles uit je klim.

adidas / mei 2021
Tags