alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / mei 2021

EEN KANS GRIJPEN

Brooke Raboutou had niet verwacht dat ze zich zou kwalificeren voor Tokio. Maar kan ze, nu ze in het team zit, haar jeugdige passie gebruiken om de wedstrijd naar haar hand te zetten?

Brooke Raboutou is de typische outsider. Ze is een energieke nieuweling die haar wedstrijden nog afwerkte in het jeugdcircuit in het jaar voor de kwalificatie. Ze was pas net op de universiteit begonnen, maar omdat ze een plekje had bemachtigd in het Amerikaanse team, moest ze er plotseling helemaal voor gaan. En dat op achttienjarige leeftijd! Na een geweldige prestatie tijdens het WK in 2019 werd Brooke de eerste Amerikaanse klimster die zeker was van kwalificatie voor de Spelen.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-brooke-blogimage-1-o

Ze was verbaasd en niet zo'n klein beetje ook. "Het is echt idioot," zei ze destijds. "Ik had dit niet verwacht. Zeker niet nu. Ik ben superblij, maar ik zou ook weer niet teleurgesteld zijn als het niet was gelukt." In tegenstelling tot de andere klimmers die al jarenlang gefocust waren op dit moment, verscheen Brooke zonder al te veel verwachtingen ten tonele.

Klimmen wordt echt een enerverend nieuw onderdeel op de Olympische Spelen in Tokio, dat vele nieuw fans gaat trekken. Jonge sporters die niets te verliezen hebben, is altijd een spannend vooruitzicht, tenzij je de favoriet bent die het tegen ze op moet nemen. Niets is angstaanjagender. Kan Brooke de status quo doorbreken met haar jeugdige enthousiasme en daar een wereldprestatie leveren? Of gaan haar ervaren tegenstanders er met de winst vandoor?


KIND IN EEN KLIMMERSFAMILIE

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-brooke-blogimage-2-o

Brooke werd geboren in Boulder, Colorado - de perfecte geboorteplaats, gezien de sport waar ze zo goed in zou worden. Allebei haar ouders zijn voormalig wereldkampioen klimmen en haar moeder was een echte pionier in het klimmen voor dames, omdat er toen weinig gelijkheid was tussen mannen en vrouwen. Het is natuurlijk geen verrassing dat Brooke en haar oudere broer al op jonge leeftijd kennismaakten met de sport: er zijn zelfs foto's van Brooke met een gordel om terwijl ze nog steeds een luier droeg. Het duurde in ieder geval niet lang voordat Brooke en haar broer tot de wereldtop behoorden.

Ik ben ermee opgegroeid, dus ik moest wel goed zijn.

Als negenjarige brak Brooke al records en voltooide ze met gemak de moeilijkste boulderingroutes, waar veel ervaren volwassenen moeite mee zouden hebben. Toen ze wat ouder werd, presteerde ze al uitstekend tijdens klimwedstrijden voor tieners, met een snelheid en precisie die ongekend was voor kinderen van haar leeftijd. "Ik ben ermee opgegroeid, dus ik moest wel goed zijn," lacht ze nu.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-brooke-blogimage-3-o

Je kunt je wel voorstellen dat het niet makkelijk is als je ouders professionele klimmers zijn en wereldtoppers waren in een nieuwe Olympische sport die inmiddels flink is veranderd. Brooke ziet er wel de voordelen van in: "Ik ben trots op mijn ouders, omdat ze beiden wereldkampioen zijn geweest," zegt ze. "Ze hebben me altijd gesteund en hun wijsheid komt goed van pas tijdens deze wedstrijden. Ze hebben zoveel ervaring en hebben mij vooral geholpen bij het mentale aspect van de sport. Mijn vader zegt altijd: "Klimmen, dat is alleen jij en de muur... richt je alleen op wat je moet doen."

Meestal kan ik voor een wedstrijd niet goed slapen omdat ik zo enthousiast ben om de nieuwe routes te zien.

Dankzij haar ouders kan Brooke goed omgaan met de druk die erbij komt kijken. Ze kanaliseert haar energie en gaat daarbij op zoek naar wat ze allemaal nog meer kan. "Voor een wedstrijd kan ik meestal niet slapen," zegt ze. "Ik wil zo graag de nieuwe routes zien en alles geven."


DE BALANS VINDEN

Brooke helpen met de mentale kant van wedstrijden is één ding, maar haar ouders hebben haar ook iets veel belangrijkers bijgebracht: de liefde voor klimmen die veel verder gaat dan haar prestaties op indoormuren. "Als kind trainde ik nooit," zegt ze. "Ik klom alleen maar. En ik klim meestal nog steeds als training."

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-brooke-blogimage-4-o

In tegenstelling tot veel van haar concurrenten, die eindeloos veel uren aan crosstraining besteden in de sportschool of trainen op een muur, draait het bij Brooke vooral om plezier. De ene keer probeert ze nieuwe parkourtrajecten, dan perfectioneert ze haar boks terwijl ze met één hand pull-ups doet of ze gaat met een vriendin naar een nationaal park voor een weekendje boulderen zonder al die plastic handgrepen in felle kleuren. Zo werkt ze aan haar fysieke kracht, maar tegelijkertijd houdt ze haar geest flexibel en haar trainingen afwisselend. Deze jeugdigheid maakt haar een tegenstander om serieus rekening mee te houden.

We hielden vroeger geen strandvakanties. We gingen klimmen en dat vond ik geweldig.

Outdoorroutes zijn altijd een hoogtepunt voor Brooke. Haar vader is Frans en haar passie voor het klimmen in de buitenlucht ontstond tijdens de lange zomervakanties in Frankrijk. Ze zaten dan in de buurt van Toulouse en gingen dan de hele dag klimmen in de prachtige omgeving. "We hielden vroeger geen strandvakanties. We gingen klimmen en dat vond ik geweldig," aldus Brooke.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-brooke-blogimage-5-o

Voor Brooke was wedstrijdklimmen altijd maar een onderdeel van de sport. "Dat vind ik zo leuk aan klimmen, het is niet alleen competitief," zegt ze. "En omdat ik van de natuur houd, heb ik ook het idee dat ik allerlei andere dingen kan bereiken."


OMGAAN MET UITSTEL

Brooke had aan het begin van de pandemie in maart 2020 even een vervelende ervaring, omdat ze bang was dat ze in het Verenigd Koninkrijk vast zou komen te zitten. Ze was net derde geworden bij een wedstrijd op een uurtje rijden van Leeds, de plek waar haar moeder haar eerste wereldtitel had behaald in 1989. Vlak na die wedstrijd stelde de VS een inreisverbod in. Ze vond het 'eng en overweldigend' om zich een weg te banen door een druk vliegveld terwijl er een nieuw virus rondging.

Maar ze is en blijft positief ingesteld, en binnen een week was Brooke weer de oude en begon ze met het filmen van haar eigen briljante versie van het genre 'buitensporter in quarantaine'. Ze gebruikte trappen om aan te hangen, een stenen open haard als boulderwand en haar keukenblad als overhang. Ze vond het echt leuk om die filmpjes op te nemen en het was ook een fijne afleiding toen niet veel later werd bevestigd dat de Olympische Spelen zouden worden uitgesteld.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-brooke-blogimage-6-o

Brooke is het afgelopen jaar gefocust gebleven, heeft gestudeerd en het extra voorbereidingsjaar op de Olympische Spelen optimaal benut door veel te klimmen, binnen en vooral buiten. Ze ondernam een aantal epische avonturen, waaronder een heftige trip naar Red Rocks in Nevada om een daar aantal lastige boulderroutes te proberen. Ze beschreef deze ervaring als 'een paar weken vol mislukkingen...', waaraan ze uiteindelijk toch een voldaan gevoel overhield, zoals ze op Instagram aan haar volgers liet weten.

Brooke laat zich echter niet afschrikken door mislukkingen en is al van plan om weer terug te gaan. Of ze nu aan haar wedstrijdcarrière denkt of nieuwe uitdagende boulderroutes uitprobeert, ze zegt altijd: "Ik sta pas aan het begin van mijn reis en er is nog zo veel te doen."

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-brooke-blogimage-7-o


HAAL ALLES UIT JE KLIM

Met de adidas Climbing-collectie kun je het maximale uit elke klim halen, waar je ook tegenaan loopt in het leven. Ontdek de collectie nu en haal alles uit je klim.

adidas / mei 2021
Tags