alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / mei 2021

FAMILIE HOUDT HAAR OP DE GROND

Toen de driejarige Shauna Coxsey vroeg of ze mocht gaan klimmen, wist haar familie niets van de sport. Dat heeft haar er niet van weerhouden om de succesvolste Britse klimmer tot op heden te worden en ze heeft nu de ultieme gouden medaille in het vizier.

Shauna Coxsey laat zich niet zeggen wat ze wel en niet moet doen. De succesvolste Britse wedstrijdklimmer ooit stond al dertig keer op het podium van de Bouldering World Cup en won al elf keer goud. In 2016 kreeg ze een onderscheiding van de koningin Elizabeth voor haar verdiensten voor de klimsport en het land, en dit jaar maakt ze zich klaar voor Tokio, waar klimmen voor het eerst op het programma staat. De Internationale Federatie van Sportklimmen had al lang gelobbyd om klimmen op te nemen als Olympisch onderdeel, omdat het een opwindende aanvulling zou kunnen zijn op het programma van de Olympische Spelen. "Het is superspannend," zei Shauna over het besluit. "Ik had nooit gedacht dat klimmen tijdens mijn professionele carrière onderdeel zou worden van de Spelen."

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-shauna-blogimage-1-o

Als je de fysieke en mentale eigenschappen moet opnoemen die nodig zijn voor succes in deze sport, dan heeft Shauna ze allemaal: Puur talent. Haarscherpe focus. Het vermogen om tegenslagen te verwerken. En toch, ondanks haar bijna onmenselijke vermogen om aan haar vingertoppen aan een rotswand te hangen, is haar grootste kracht misschien wel haar familie? Als jongste van zes heeft Shauna al vanaf dat ze klein was kunnen putten veel steun vanuit haar familie en enthousiasme voor het klimmen, zelfs toen ze een ernstige blessure had. Ze is misschien de enige die aan muren hangt, ze is allesbehalve alleen.


HAAR ROUTE UITSTIPPELEN

Toen Shauna drie jaar oud was, zat ze op schoot bij haar vader en keek ze naar de iconische Franse klimmer Catherine Destivelle die een zandsteenklif in Mali bedwong. Ze wees naar de tv en zei: "Kan ik dat ook doen?" Haar vader had eigenlijk geen idee. Hij was geen klimmer en kende geen klimmers; hij had geen band met de sport. Maar hij nam haar mee naar de dichtstbijzijnde klimmuur en ze was meteen verslaafd. Niet veel later zei ze dat ze dit wilde doen met haar leven.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-shauna-blogimage-2-o

Er waren toen niet veel wedstrijden en er waren ook nog weinig indoor-faciliteiten in het Verenigd Koninkrijk, maar toch begon Shauna aan haar reis met de volledige steun van haar vader en zussen. Ze gaven hun weekenden en vakantietijd op om haar zoveel mogelijk te laten klimmen. Ze reden het hele Verenigd Koninkrijk door om wedstrijden bij te wonen. Haar vader Mike deed zelfs een cursus zekeren (de klimmer op de grond die ervoor zorgt dat de klimmer veilig is), zodat ze niet in de rij hoefde te staan bij de kinderklassen. Ze won haar eerste wedstrijd om toen ze negen was en op 13-jarige leeftijd deed ze al mee in het internationale juniorcircuit. Daarnaast bedwong ze superlastige boulderroutes die geen enkele Britse vrouw ooit had bedwongen.

Ik was altijd sociaal en had veel vrienden, maar klimmen kwam op nummer één. Dat was het enige wat ik wilde doen.

Shauna wijdde haar hele leven aan klimmen, maar ze zag het nooit als een opoffering. "Ik was altijd sociaal en had veel vrienden," zei ze. "Maar klimmen kwam op nummer één. Dat was het enige wat ik wilde doen." Ze wist echter nog niet zeker of ze er wel geld mee zou kunnen verdienen, dus Shauna deed haar best op school en mocht naar de universiteit. Dat stelde ze vervolgens uit om fulltime te kunnen klimmen.


POSITIVITEIT ALS KEUZE

Shauna keek nooit terug, ondanks dat ze een haar been brak een maand nadat ze dat besluit had genomen. Het was niet haar eerste blessure en het zou zeker niet de laatste zijn - een onvermijdelijk gevolg van klimmen met de intensiteit waar ze bekend om staat. Dit is ongetwijfeld ook een van de redenen waarom ze zo dominant is geweest in de sport. Toch is Shauna altijd heel filosofisch geweest over haar klimblessures en ze gaat zelfs zover dat ze ze als kansen ziet.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-shauna-blogimage-3-o

"Het gaat er in topsport niet om dat je 'niet breekt', omdat het nou eenmaal onderdeel is van de sport," zegt ze. "Belangrijker is hoe je ermee omgaat. En ik kan blessures gewoon goed verwerken. Ik ben maximaal vijf minuten gefrustreerd, maar ik wil er geen tijd of energie aan verspillen."

Een positieve mentaliteit kun je aanleren. Hoe meer je erop oefent, hoe beter je wordt.

Voor Shauna is die mentaliteit een keuze, in plaats van iets waarmee ze werd geboren. "Je kunt het aanleren. Hoe meer je erop oefent, hoe beter je wordt. Ik ben een van die vervelend positieve mensen, maar dat is ook een bewuste keuze. Ik kies bewust voor een positieve instelling. Het komt niet per se van nature, maar iedereen kan dit als ze eraan werken." Ze beschrijft haar vader als een eeuwige optimist, vol enthousiasme, wat ze zowel nuttig als aanstekelijk vond. En vanaf jonge leeftijd moedigde hij haar al aan om na te denken over wat ze gedaan had en waar ze mee bezig was.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-shauna-blogimage-4-o

"Het is moeilijk om aan de zijlijn te staan. Maar het perspectief dat je erdoor krijgt, door erven uit het wereldje te stappen waarin je zo vastgeroest zit, is zo verfrissend en van onschatbare waarde. Je kunt je leven echt even evalueren. Zodra je blessures krijgt, moet je je aandacht verleggen van wat je deed, naar wat je nog kunt doen en daar je energie in steken."

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-shauna-blogimage-5-o

Tijdens een van haar eerste blessures besloot Shauna om zich echt te richten op het klimmen als sport. Ze keek thuis naar de 'Super Saturday' tijdens de Spelen in Londen in 2012 met "thee en lunch in plastic bakjes", en ze voelde zich een beetje ellendig omdat haar familie ernaartoe was gegaan, maar zij kon niet vanwege haar blessure. Toen de medailles van Team GB binnen stroomden, wist ze dat ze dat ook wilde, maar dat ze het niet alleen kon. Haar familie had haar tot dan toe zo veel geholpen, maar ze moest nu een professioneel team om haar heen opbouwen.

Ik besloot dat ik geen amateur meer wilde zijn, maar een echte atleet om het beste uit mijzelf te halen.

"Ik besloot dat ik geen amateur meer wilde zijn, maar een echte atleet om het beste uit mijzelf te halen," zegt ze. De carrière van Shauna nam vanaf dat moment een vlucht. Ze gebruikte ook wat extra energie om een evenement te organiseren om meer vrouwen aan te moedigen om te gaan klimmen. Samen met vriend en klimschooleigenaar, Steph Meysner, startte ze het Women's Climbing Symposium.

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-shauna-blogimage-6-o


EEN GENERATIE VROUWELIJKE KLIMMERS INSPIREREN

"Ik herinner me dat ik naar de klimmuur ging en dat ik bijna nooit andere vrouwen zag," zegt Shauna, "Nu is het heel populair." Ze was zo gefocust op haar eigen prestaties, dat ze zich niet realiseerde welke barrières zoveel vrouwen in de sport hadden doorbroken, totdat ze klimles begon te geven in Liverpool en veel dezelfde verhalen hoorde. Sommige vrouwen vonden het niet prettig om te klimmen als ze ongesteld waren, anderen wilden niet klimmen waar hun vriendjes bij waren, zodat ze zagen dat ze sterker waren dan zij, en andere maakten zich zorgen over het kweken van grote spieren. Ze zette het Women's Climbing Symposium op om deze barrières te doorbreken en iets terug te geven aan de sport die haar al zoveel had gegeven.

Als het Women's Climbing Symposium voorbij is, ben ik altijd supertrots op alle vrouwen die hun doelen proberen te bereiken.

We zijn nu tien jaar verder en het evenement gaat minder over het aanpakken van de problemen die vrouwen ervaren die van klimmen houden, maar meer over het feit dat ze echt tot de community behoren en over het delen van die positiviteit. "We hebben er zoveel moeite in gestoken, dat het stressvol zou moeten zijn," zegt Shauna. "Maar dat is het helemaal niet. Als het Women's Climbing Symposium voorbij is, ben ik altijd superversteld door alle vrouwen die hun doelen proberen te bereiken."

specialist_sports-ss21-olympics-climbing-blog-shauna-blogimage-7-o


TOKYO CALLING

In de aanloop naar Tokio werkte Shauna enorm hard om weer volledig fit te worden. "Als je geblesseerd raakt en je nog steeds die gouden medaille wilt, moet je veel harder werken om dat te bereiken," zegt ze. Ze denkt niet dat geblesseerd raken en terugkomen een teken van zwakte is. "Ik zie het niet als iets dat je zwakker maakt dan de persoon waar je het tegen opneemt. Het maakt je sterker. En als je al lange tijd niet de top van een muur hebt bereikt, voelt zoiets simpels als een enorme overwinning."

Zoals ieder ander moest ze die kracht tijdens de COVID-pandemie even in de wacht zetten, en misschien heeft ze zelfs geprofiteerd van de extra tijd die ze kreeg. Intussen heeft ze wel een chronisch pols-probleem op weten te lossen. Shauna zag blessures altijd als mogelijkheden voor verbetering, een fysieke upgrade. Ze zegt: "Bij elke herstelsessie draait het om het leveren van een maximale inspanning en proberen zoveel mogelijk winst boeken, waar dan ook." Bij het Speed-klimmen gaat ze nu sneller dan ooit tevoren.

In alles wat ze doet, toont Shauna haar mentale moed en positiviteit, en ze blijft altijd lekker zichzelf. Dit heeft haar de kracht gegeven om zo lang aan de top te blijven en daarnaast heeft haar familie ervoor gezorgd dat ze nooit naast haar schoenen is gaan lopen! Ze staan erop dat ze voor iedereen thee zet als ze allemaal bij elkaar zijn. Ze vinden het leuk om haar te pesten als ze op televisie is en ze bereiden zich al voor op Tokio.

Hoe deze zomer eruit zal zien, dat moeten we allemaal nog maar gaan zien. Zoals haar coach altijd zegt: "Als we het hebben over een optimale voorbereiding, dan is dit het niet, maar Shauna is ongekend sterk en ze lijkt altijd goed om te kunnen gaan met druk." Ze kan de moeilijkste bewegingen doen en het er makkelijk uit laten zien. Ze ziet er altijd kalm uit, terwijl ze op zoek gaat naar de verborgen patronen in een route om haar bewegingen daar vervolgens op aan te passen.

Shauna haalt haar inspiratie uit het gevecht met de muur. "Het gaat niet om mensen verslaan," zegt ze. "Ik denk altijd: "Wat kan ik op deze muur bereiken?" Als mijn beste prestatie goed genoeg is om te winnen, dan is dat toch geweldig."


HAAL ALLES UIT JE KLIM

Met de adidas Climbing-collectie kun je het maximale uit elke klim halen, waar je ook tegenaan loopt in het leven. Ontdek de collectie nu en haal alles uit je klim.

adidas / mei 2021
Tags