alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / mei 2021
ASHIANA PRADHAN

Welke soorten klimmen zijn het meest geschikt voor beginners?

Bergbeklimmen is een uitdagende, maar ook erg bevredigende sport. Het kan je echt heel veel voldoening geven. Als je begint, kunnen het taaltje, alle regels en de technieken je misschien wel overrompelen. Wil jij beginnen met klimmen? Dan is het raadzaam een variant te kiezen die geschikt is voor beginners. We spraken met Jakob Krauss en Tosca Sepoetro, deskundigen bij adidas. Zij weten alles over de verschillende soorten klimmen, wat er allemaal bij komt kijken en wat je het beste kunt kiezen als je net komt kijken bij het sportklimmen.

Hoewel er heel veel verschillende klimsoorten bestaan, zijn de drie meest voorkomende het traditionele klimmen (ook wel trad climbing), sportklimmen en boulderen. Je kunt zowel in de buitenlucht klimmen als binnen in een klimhal.

Een normale klimdag begint met een goede wandeling naar de crag (een ruige, steile rotswand). Zo krijg je een volledige work-out en geniet je van mooie uitzichten tijdens de wandeling.

Buiten klimmen of binnen klimmen?

Klimmen in de buitenlucht komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt van de essentie van de klimsport. Je bent omringd door natuur en geniet aan de rotsen van de volledige klimervaring. “Buiten klimmen is doorgaans goedkoper, omdat je meestal geen toegangsgeld hoeft te betalen”, vertelt Jakob Krauss. “Een normale klimdag begint met een goede wandeling naar de crag (een ruige, steile rotswand). Zo krijg je een volledige work-out en geniet je van mooie uitzichten tijdens de wandeling.” Wees je er wel van bewust dat het risico op verwondingen buiten groter is als je een beginner bent. Voordat je buiten kunt gaan klimmen, heb je wel wat ervaring nodig of moet je worden begeleid door een ervaren trainer of gids. Het vergt namelijk wat meer vaardigheden om het veilig te kunnen doen.

Ben je op zoek naar jouw eerste klimervaring of een snelle klimactiviteit, dan kun je beter een binnenlocatie kiezen. “Binnen klimmen is handig, toegankelijk en je bent niet afhankelijk van goede weersomstandigheden”, legt Jakob uit. “Klimhallen of boulderlocaties vind je in de meeste grote steden. Als je zelf geen klimuitrusting hebt, kun je die daar huren en gebruikmaken van automatische zekeringssystemen (dat zijn apparaatjes die automatisch laten vieren als je omhoog klimt) en speciaal daarvoor ingerichte boulderruimtes met crashpads.” Deze gecontroleerde omgeving maakt een klimervaring in een binnenruimte bovendien ontzettend veilig en vermindert het risico van verwondingen en ongelukken.

outdoor-ss21-beginclimb-BlogPage3-image1-img


Soorten klimmen

Trad climbing
‘Trad’ of traditioneel klimmen verwijst naar de oorspronkelijke, historische manier van klimmen. Deze manier van klimmen bestond al voordat de klimsport ontstond. Bij deze vorm van klimmen gebruikt een klimmer beschermende materialen (zoals cams, hexes en nuts) die hij of zij in de groeven of oneffenheden van de rots bevestigt. De klimmer bevestigt vervolgens de uitrusting aan zijn of haar touw, als anker, om op die manier vallen te voorkomen. Traditionele klimmers bepalen zelf hoe zij de rots opklimmen, omdat de route naar boven niet is aangegeven met reeds bevestigde ankerpunten. Dit vereist daarom ervaring, inzicht en vaardigheid. Trad climbing doe je buiten in de natuur. Hierbij is een klimbuddy of 'tweede klimmer' nodig. Hij of zij zekert je en helpt je de spullen weer op te halen wanneer je de pitch opgaat (het steile deel van de route waarbij je een touw nodig hebt).

outdoor-ss21-beginclimb-BlogPage3-image2-img


Sportklimmen
Sportklimmen is in de jaren 80 ontstaan uit trad climbing. Je kunt dit zowel buiten als binnen beoefenen. Sportklimmen doe je op een vooraf vastgelegde route, met permanente, professioneel bevestigde ankerpunten in de wand, waar je jezelf aan vast kunt haken. Livia Cruzel is Global Digital Content Strategy Manager bij adidas en een fervent klimmer. Zij vertelt ons: “Bij het sportklimmen sport je met tenminste twee mensen. Terwijl de één klimt, zekert de ander en meestal wordt er tijdens de sessie gewisseld.” “Hiervoor heb je klimschoenen nodig, een klimgordel, een touw en een zekeringsapparaat.”

Sportklimmen richt zich op de fysieke uitdaging van het klimmen. Het gaat minder om het vinden van de juiste route en/of klimstrategie. “Een goed mentaal uithoudingsvermogen is hierbij onontbeerlijk. Alleen daarmee bereik je de top”, vertelt Livia. “De klimmer moet zijn of haar inspanningen beheerst inzetten om geen energie te verspillen. ”Het leren bepalen van de juiste bewegingen, het vinden van de juiste voetgrepen, het manoeuvreren met de juiste flow in een route kost veel tijd en oefening.”

Er zijn sportklimroutes voor uiteenlopende ervaringsniveaus. Voor mensen die nog niet zo ervaren zijn, is het sportklimmen een veiligere manier van klimmen dan trad climbing.

outdoor-ss21-beginclimb-BlogPage3-image3-img


Bouldering
Als het sportklimmen echt helemaal nieuw voor je is, kun je het beste beginnen met indoor bouldering. Bouldering is een toegankelijke en veilige klimsport. “Je kunt ook boulderen in de buitenlucht, maar dan moet je wel vier tot vijf crashpads meenemen om veilig te kunnen vallen en het is nooit zo veilig als binnen. Daarom raad ik dat af voor echte beginners”, zegt Livia.

In boulderhallen heb je geen touwen of gordels, maar de klimwanden zijn ook meestal niet hoger dan 6 meter. Bovendien liggen er matten onder. De indoor bouldersport is in de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Er zijn heel veel kunstmatige boulderwanden geopend in klimhallen. Deze zijn geschikt voor klimmers met uiteenlopende ervaringsniveaus. Bouldering wordt vaak als socialer gezien dan de andere klimsoorten. Dat is omdat boulderaars korter bezig zijn met klimproblemen (de route of opeenvolgende bewegingen die nodig zijn om de klim te voltooien) en vaak samen met anderen boulderen om de methoden te overleggen en met elkaar te delen. Op die manier kun je samen een boulderprobleem oplossen.

Leuk feitje: Tijdens de volgende Olympische Spelen maakt de klimsport zijn intrede en worden er drie disciplines beoefend: Speed, Bouldering en Lead. Het is dus het perfecte moment om te beginnen met boulderen!

outdoor-ss21-beginclimb-BlogPage3-image4-img


Samengevat
Als het gaat om veiligheid en gemak, is indoor boulderen de beste klimsport om mee te beginnen. In een klimhal profiteer je namelijk van deskundige instructeuren en veiligheidsmaatregelen. Wanneer je eenmaal de basics onder de knie hebt en je lichaam gewend is geraakt aan de fysieke uitdaging, kun je doorstromen naar de buitenlucht en de meer strategische en zwaardere vormen van het sportklimmen verkennen. Er staat je een heel avontuur te wachten.

Bekijk ons assortiment kleding, schoenen en benodigdheden voor het klimmen en vind een comfortabele en ondersteunende uitrusting voor al jouw toekomstige klimavonturen, welke soort klimmen je ook beoefent.

adidas / mei 2021
ASHIANA PRADHAN
Tags