• SCHOENEN
  • HEREN
  • DAMES
  • KIDS
  • SPORTEN
  • LIFESTYLE
  • OUTLET
Je winkelwagen is leeg

UITRUSTINGSHANDLEIDING VOOR LANGE-AFSTANDSRITTEN OVER DE WEG

Vraag je je af wat de juiste pasvorm is voor je wielrenoutfit? Van informatie over schoenen tot fietsbroeken en shirts, in deze handleiding vind je alles wat je moet weten om comfortabel op de weg te blijven.

WAAROM PASVORM BELANGRIJK IS BIJ WIELRENNEN OP DE WEG

Het leukste van wielrennen op de weg is dat je uren op de fiets doorbrengt, nieuwe plaatsen ontdekt en tot rust kan komen in een prachtig landschap, vaak vele kilometers van huis. Maar al die tijd in het zadel eist een zware tol van je lichaam als je geen goed passende fietskleding en -schoenen draagt.

Je jaagt dan wel niet op de gele trui of op een tijdrit, maar je hebt toch fietskleding nodig met een nauwsluitende, goed passende pasvorm. Dat komt omdat fietskleding die te los en te ruim zit een heleboel problemen kan veroorzaken, van schaafwonden en blaren, tot het simpelweg niet functioneren van de ademende stof die je warm en droog moet houden als je je in het zweet werkt. Slecht passende fietsschoenen beperken je trapefficiëntie en zorgen ervoor dat je voeten pijnlijk aanvoelen.

HOE MOETEN WIELRENSCHOENEN OM JE VOETEN ZITTEN?

Wielrenschoenen moeten strak genoeg zitten zodat je je stabiel op je fiets voelt zitten. Hierdoor kun je meer kracht op het pedaal zetten, zodat je zo efficiënt mogelijk kunt fietsen, wat verder nog geholpen wordt door het stijve plaatje in de middenzool.

Hoe strak moeten fietsschoenen nou zitten? Je voet mag niet heen en weer bewegen, want dat kan blaren, gevoelloosheid en pijn aan je voet veroorzaken, maar de schoenen mogen ook niet zo strak zitten dat ze druk uitoefenen op je tenen of de bovenkant van je voeten. We raden je aan voor dit product een maat groter te nemen, dus als je gewoonlijk maat 7 draagt, bestel dan maat 7,5.

Een kleurrijke illustratie van een verkeersbord met een recyclingsymbool en een blauwe fietsschoen erop


WAAROM SCHOENPLAATJES?

Schoenplaatjes kunnen in het begin een beetje een gedoe lijken, maar fietsers passen zich heel snel aan het dragen ervan aan en voor je het weet, willen ze niet meer anders. Met schoenplaatjes kun je sneller trappen met minder inspanning, wat vooral nuttig is om energie te sparen en fris te blijven tijdens langere ritten.

De adidas wielrenschoenen hebben het drie-bouts schoenplaatjessysteem, dat gemakkelijk in te klikken is en compatibel is met de meeste wegpedaalsystemen.

HOE MOET EEN WIELRENBROEK ZITTEN?

Als je er niet aan gewend bent, kan het idee van fietsen in een fietsbroek met banden die lijken op bretels een beetje vreemd lijken. Maar de meeste fietsers zweren bij deze koersbroeken omdat ze comfortabel zitten, en dat is het allerbelangrijkste bij langere ritten. Wielrenbroeken moeten strak zitten om de wind tegen te houden, vooral bij snelle afdalingen, en om te voorkomen dat de stof gaat plooien, waardoor ze tegen je huid kan schuren.

De banden moeten onder je shirt gedragen worden, maar wel over je basislaag of sportbeha als je die draagt. Het is belangrijk om genderspecifieke koersbroeken te dragen, die ontworpen zijn met het oog op de verschillende lichaamsvormen van vrouwen en mannen.

LAAT DIE ONDERBROEK MAAR ZITTEN

Het lijkt misschien eerst raar, maar de geruchten die je gehoord hebt zijn waar: een koersbroek draag je zonder onderbroek. De ingebouwde zeem is bedoeld om vocht snel af te voeren en wrijving te voorkomen, en als je er een laag ondergoed bij doet, is de kans groter dat het alsnog pijnlijke wrijving veroorzaakt.

De zeem moet tussen je zitbotjes en het zadel zitten. Om de perfecte plek te vinden pak je met je linkerhand de zeem aan de voorkant vast en met je rechterhand aan de achterkant, en trek je beide kanten dan strak omhoog op hun plek.

De maten van de koersbroek passen precies, en de fietsbroek voor heren is verkrijgbaar in standaard- en lange maten.

MET FIETSEN KOM JE OVERAL


HOE STRAK MOET EEN FIETSSHIRT ZITTEN?

adidas fietsshirts zijn ontworpen voor een prestatiegerichte pasvorm. Dat betekent dat de maatvoering strakker is dan die van een T-shirt, maar niet zo strak als die van een basislaag. De stof is zacht, ademend en rekbaar, en je wilt dat het shirt comfortabel aanvoelt onder de armen. Ook moet je er goed in kunnen bewegen en moet het natuurlijk goed aanvoelen, zonder dat het te los zit, want dan kan het gaan schuren.

De mouwen zijn langer dan bij een gewoon shirt, zodat het extra warmte geeft, tegen de wind beschermt en aerodynamischer is. En de achterkant is langer dan de voorkant, zodat je rug ook door je shirt bedekt wordt als je voorover leunt op je fiets. Doordat de rits aan de voorkant zit, kun je makkelijk ventileren als je onderweg bent, of je shirt snel dichtritsen als het wat frisser wordt in afdalingen.

We raden je aan voor dit product een maat groter te nemen, dus als je gewoonlijk maat M draagt, bestel dan maat L.

MATEN VAN WINDJACKS

Het fietswindjack is gemaakt van WIND.RDY stof om de koude wind tegen te houden. Voor het beste resultaat moet het jack dicht op je lichaam gedragen worden, vooral rond je bovenlichaam, voor een maximaal ademend vermogen en bescherming tegen de elementen, maar niet zo strak dat het je beperkt om je arm naar links of rechts uit te steken. Het jack is lichtgewicht en zo ontworpen dat je het makkelijk in een zak kunt opbergen. Het heeft een gaaspaneel op de rug, zodat het niet gaat wapperen in snelle afdalingen.

We raden je aan voor dit product een maat groter te nemen, dus als je gewoonlijk maat M draagt, bestel dan maat L.

Een kleurrijke illustratie van een fietser die hard voor een vulkaan langs rijdt


HOE MOET EEN FIETSBROEK ZITTEN?

Bij fietskleding voor off-road rijden is de juiste maat van cruciaal belang. We zetten alles op een rijtje wat je moet weten om zo comfortabel mogelijk op de fiets te zitten tijdens lange gravelritten.

WAAROM PASVORM BELANGRIJK IS BIJ GRAVELFIETSEN

Niets is zo funest voor je humeur tijdens een afgelegen off-road avontuur als zadelpijn van fietskleding die niet goed zit. Dus is het van groot belang dat je controleert of alles goed past voor je op pad gaat voor een gravelrit.

Gravelfietskleding is extra stevig en heeft een robuust ontwerp, waarmee je ook het meer uitdagende en veranderlijke terrein kunt weerstaan. De stoffen zijn modder- en windbestendig en de korte broeken hebben extra zeem, zodat je je goed blijft voelen tijdens die extra uren in het zadel.

Een kleurrijke illustratie van iemand die tegen een paal geleund zit met de tekst


DE VOOR- EN NADELEN VAN STRAPLESS FIETSBROEKEN

Veel fietsers geven de voorkeur aan koersbroeken met banden als het om langere ritten gaat, maar er zijn tal van voordelen aan een strapless koersbroek. Je hebt om te beginnen een grotere bewegingsvrijheid bij het fietsen, het is een laag minder op een warme dag en als je moet plassen is dat een stuk eenvoudiger, vooral voor vrouwelijke fietsers, die ook last kunnen hebben van grote banden die in hun schouders snijden op dezelfde plaats waar hun sportbeha zit.

De keerzijde is dat in een strapless broek fietsen kan betekenen dat je meer last hebt van schuurplekken op je bovenlichaam, en dat je fietsshirt op kan krullen waardoor je middenrif blootgesteld wordt aan de elementen. Ook kan je tailleband zweterig worden en oncomfortabel in je buik snijden, wat een probleem kan zijn bij langere ritten.

Wat pasvorm betreft moet je fietsbroek goed aansluiten, en hij mag helemaal niet bewegen tijdens het fietsen. De maatvoering van de fietsbroeken is precies op maat.

Een kleurrijke illustratie van drie mensen op spinningfietsen met


HANDLEIDING VOOR INDOORKLEDING

Ook als je indoor fietst, heb je een goede fietsuitrusting nodig. Deze handleiding helpt je uit te zoeken wat je precies nodig hebt, en wat de juiste pasvorm is.

WAAROM PASVORM BELANGRIJK IS BIJ INDOOR FIETSEN

Bij indoor fietsen zit je minder lang in het zadel en gaat het meer om korte, energierijke trainingen, maar dat betekent niet dat je daarvoor je gewone oude gymkleding en sportschoenen uit de kast kunt trekken. Indoor-specifieke fietskleding en -schoenen dragen, en de juiste maat daarvoor kiezen, is superbelangrijk voor je totale comfort, van warmte- en zweethuishouding tot het vermijden van schuurplekken en pijn aan de voeten.

HOE MOET EEN INDOORFIETSBROEK ZITTEN?

Gewone sportkleding is niet genoeg, maar een outdoor fietsuitrusting dragen is ook niet het antwoord. Je hebt een lichtgewicht stof nodig die je koel en droog houdt, met een hoog ademend vermogen en vochtafvoerende eigenschappen, in tegenstelling tot kleding die je tegen de elementen beschermt.

Daarvoor is er de Primeknit Cycling Bib Short. De short heeft een onopvallende lichte zeem, zodat je normaal over straat kunt lopen, maar je zitbotjes wel beschermd zijn tijdens intense trainingen of spinninglessen, die meestal korter zijn dan een buitenrit. Door het ademende rugpand voel je je extra fris bij het opvoeren van de intensiteit.

De short is zo ontworpen dat hij goed aansluit op het lichaam om te voorkomen dat de stof gaat plooien en daardoor pijnlijk kan gaan schuren. De hoge taille geeft een slank shapeweareffect. De maatvoering is precies op maat.

INDOOR FIETSBROEKEN: DE JUISTE PASVORM VINDEN

Fietsbroeken zijn ontworpen voor compressiepasvorm, wat betekent: strak tegen je huid, maar niet zo strak dat je je niet vrij kunt bewegen of dat je het gevoel hebt dat de broekspijpen je bloedsomloop zouden kunnen afknellen. Een dikke tailleband geeft steun en bedekt je, maar ook die moet niet zo diep in je buik snijden dat het oncomfortabel wordt.

Je moet er zeker van zijn dat er geen plooien of knopen in de stof zitten, omdat die pijnlijk kunnen gaan schuren. En net als bij de koersbroek moet je onder je fietsbroek geen onderbroek dragen, want dat geeft extra wrijving.

WAAROM FIETSERS SPECIFIEKE INDOORSCHOENEN NODIG HEBBEN

Intensieve indoorfietssessies wekken veel warmte op, vooral in je voeten. Outdoorfietsschoenen, die ontworpen zijn om wind en kou buiten te houden, hebben simpelweg niet voldoende ventilatie voor indoor gebruik. De indoorschoenen hebben twee grote open meshdelen, voor de best mogelijke luchtstroomcirculatie en optimaal ademend vermogen. En je kunt ze met of zonder sokken dragen voor extra ademend vermogen, afhankelijk van wat je zelf het lekkerst vindt zitten.

Het vetersysteem moet strak genoeg zitten om je voet op zijn plaats te houden, en voor een efficiënte trapbeweging te zorgen, maar niet zo ingesnoerd dat je er tintelingen of een stekend gevoel in je voeten van krijgt.

HEB JE SCHOENPLAATJES NODIG VOOR INDOOR FIETSEN?

Veel fietsers dragen graag schoenplaatjes als ze indoor met een hoge intensiteit fietsen, want schoenplaatjes helpen je hiel op zijn plaats te houden en voorkomen dat je voet van het pedaal glijdt als je er echt tegenaan gaat. Met schoenplaatjes kun je een efficiënte trapbeweging maken, zodat je langer harder kunt blijven werken, en de indoorschoen heeft het drie-bouts schoenplaatjessysteem, dat gemakkelijk te gebruiken is en compatibel is met de meeste wegpedaalsystemen. De maatvoering is op precies op maat.

Tags
adidas