• HEREN
 • DAMES
 • KIDS
 • NIEUW
 • SPORTEN
 • COLLECTIES
 • OUTLET
Je winkelwagen is leeg
Adidas/oktober 2022/
3 minute read

Hoe houd je een bal hoog met voetbal?

Wil je beter worden als voetballer? Leer hoe je een voetbal hooghoudt met de Amerikaanse profvoetballer Megan Montefusco.

Wil je je balgevoel vergroten en kunnen jongleren met de bal? Door te leren een voetbal hoog te houden vergroot je het contact met de bal en word je beter in balcoördinatie en balcontrole, wat essentieel is in dit spel. De beste manier om te leren hoe je een bal hooghoudt, is door te oefenen. Logisch, toch? Maar hoe begin je? Maak je geen zorgen, we hebben de perfecte oplossing voor je. We vonden de Amerikaanse profvoetballer Megan Montefusco bereid om ons te laten zien hoe je een voetbal hooghoudt. 

"Een bal hoog kunnen houden is belangrijk, en speelt op zoveel verschillende manieren een rol in het spel", aldus Montefusco. "Het helpt met je coördinatie. Het helpt met je balcontrole."

Hoe leer je een bal hooghouden

Stap 1: Stuiteren op je voet

Om een bal hoog te houden, moet je de bal eerst op je voet laten vallen. Klinkt simpel, nietwaar? Wanneer je begint met oefenen, denk er dan aan dat je je enkel stijf houdt, met je tenen naar boven gericht. En laat de bal niet hoger komen dan je middel. 
 
How-to-Juggle-a-Soccer-Ball-Body-Image-1
 
Instructies: 
 • Begin met de bal in je handen. 
 • Laat de bal op je voet vallen. 
 • Schop de bal terug omhoog met de bovenkant van je voet. 
 • Vang de bal in je handen. 
 • Herhaal, herhaal, herhaal. 
 

Stap 2: De bal langer hooghouden

Als het je goed lukt om de bal met een tikje van je voet weer omhoog te brengen, kun je het iets moeilijker maken. Houd je knieën licht gebogen en je bovenlichaam ontspannen. Probeer dan de bal hoog te houden door hem telkens met een tikje van je voet weer omhoog te brengen. Je kunt telkens dezelfde voet gebruiken, of allebei je voeten afwisselend gebruiken. Onthou dat je het jezelf altijd iets makkelijker kunt maken door de bal weer in je handen te vangen wanneer het lastig is om de bal met je voeten onder controle te houden.
 
How-to-Juggle-a-Soccer-Ball-Body-Image-2
 
Instructies: 
 • Begin met de bal in je handen. 
 • Laat de bal op je voet vallen. 
 • Schop de bal terug omhoog met de bovenkant van je voet.
 • Houd de bal afwisselend met je linker- en je rechtervoet hoog. 
 

Stap 3: De bal hooghouden voor gevorderden

Wanneer je handig begint te worden in de basistechniek van het hooghouden van de bal, wordt het tijd voor wat meer uitdaging! Probeer onderstaande trucjes om de bal hoog te houden maar eens uit. 
 
How-to-Juggle-a-Soccer-Ball-Body-Image-3 
 
 • De bal vanaf de grond met je voet opwippen is een heel nuttig trucje om onder de knie te krijgen. Gebruik de onderkant van je voet om de bal naar je toe te rollen, en gebruik dan de bovenkant van je voet om de bal van de grond te scheppen. Probeer de bal daarna zo lang mogelijk hoog te houden. 
 
How-to-Juggle-a-Soccer-Ball-Body-Image-4
 
 • Afwisselend je voeten en je knieën gebruiken om een voetbal hoog te houden is een leuke uitdaging. Laat de bal op een knie vallen en tik hem aan. Schakel dan over op het omhoogtikken van de bal met je voeten. 
 
How-to-Juggle-a-Soccer-Ball-Body-Image-5 
 
 • De bal op je voet opvangen is een lastige maar leuke techniek die helpt om zowel je eigen balans als je vermogen om de bal te balanceren, te verbeteren. Laat de bal op je voet vallen en tik hem een paar keer omhoog. Vang de bal vervolgens op de bovenkant van je voet op en houd hem daar zo lang mogelijk. Voor een extra uitdaging kun je van het balanceren van de bal overgaan op het omhoog tikken van de bal en doorgaan met hooghouden. 
 
How-to-Juggle-a-Soccer-Ball-Body-Image-6 
 
 • 'De wereld rond' is een geweldige techniek om de bal hoog te houden en balcontrole uit te oefenen met verschillende delen van je lichaam. Begin met de bal hoog te houden met je voeten. Tik de bal omhoog van je voet tot aan je bovenbeen. Gebruik de bovenkant van je bovenbeen om de bal omhoog te tikken naar je hoofd. Herhaal deze beweging van boven naar beneden als je nog wat extra uitdaging zoekt.
 
How-to-Juggle-a-Soccer-Ball-Body-Image-7
 

Dus je denkt dat je een voetbal hoog kunt houden?

Zoals de meeste complexere technieken kost het veel tijd en oefening om te leren hoe je een voetbal hoog houdt. Gelukkig heb je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om een kei te worden in het hooghouden van een bal met de professionele tips van Megan Montefusco. Het is de bedoeling dat je lol hebt bij het hooghouden van een bal! Maak je niet druk als het lang duurt voordat je de slag te pakken krijgt. Probeer een paar minuten te oefenen met het hooghouden van een bal voordat je wedstrijd of training begint, of gewoon in je achtertuin als je even tijd hebt. Bij het hooghouden van een voetbal gaat het erom dat de band tussen jou en de bal sterker wordt, wat je capaciteiten en prestaties als speler alleen maar ten goede kan komen. In je spel zul je meer focus, meer bewustzijn, meer balans en meer kracht tentoonspreiden.
 
Bekijk onze andere 3-Stripes-sessies op de adidasblog om je vaardigheden op het veld te verbeteren en meer coole trucs te leren, zoals effectballen, schieten en dribbelen met de bal. 
Tags
adidas